Pompoen en pompoensoep!

Wat is een pompoen?

De pompoen is een veelzijdige en gezonde groente die momenteel volop verkrijgbaar is. Deze oranje of gele vrucht is niet alleen lekker, maar ook boordevol voedingsstoffen.

Pompoen zit vol met vitamine A, wat goed is voor je botten, huid, haar, ogen, tanden, tandvlees, schildklier, bijnieren en geslachtsorganen. Je vindt vitamine A ook in andere oranje en rode groenten, zoals zoete aardappel, wortelen, boerenkool, spinazie, raapstelen en snijbiet.

Daarnaast bevat pompoen veel B-vitaminen die helpen om je bloedsuikerspiegel te reguleren, wat nuttig kan zijn voor mensen met diabetes. Ook zitten er verschillende mineralen in pompoen, zoals koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium en zink.

Wist je dat er ook Omega 3-vetten in pompoen zitten? Deze gezonde vetten zijn goed voor de werking van je hersenen, net zoals walnoten.

Pompoen heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. In tegenstelling tot medicijnen zoals aspirine en diclofenac, die alleen de symptomen onderdrukken, werken de antioxidanten in pompoen effectief tegen ontstekingen door schadelijke stoffen, ook wel vrije radicalen genoemd, te bestrijden.

Pompoen is een van de goedkoopste superfoods en is eenvoudig zelf te kweken in de moestuin.

Pompoensoep

Voor vier personen:

  • 500 gram pompoen
  • 2 fijngesneden uitjes
  • 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
  • Currypasta (naar wens, let op de scherpte)

Bereidingswijze:

  1. Snijd de pompoen in blokjes, met schil en al. Hoewel de schil hard is, wordt deze tijdens het koken boterzacht.
  2. Fruit de fijngesneden uitjes in wat olie in een pan.
  3. Houd je van pittige soep? Voeg dan de dun gesneden knoflook toe en fruit deze mee.
  4. Na vijf minuten roer je een eetlepel currypasta (of minder, afhankelijk van je voorkeur) erdoor.
  5. Voeg een liter water en twee biologische bouillonblokjes toe.
  6. Laat alles een kwartiertje garen en pureer de soep daarna tot een gladde massa.

Geniet van deze heerlijke en gezonde pompoensoep!

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert