Vetten! Voor een goede gezondheid!

Al heel lang zijn we op het verkeerde been gezet en gewaarschuwd voor de nadelige effecten van vet. Maar, de laatste jaren komt men meer en meer tot de conclusie dat vet juist heel belangrijk is voor ons lichaam. Met goede vetten is het mogelijk (naast andere veranderingen in levensstijl) je lichaam en geest gezonder te maken.

Hieronder geef ik een korte toelichting in de diverse soorten vetten.

Onverzadigde vetten noemt men ook wel essentiële vetzuren. Het zijn vetten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken; we moeten ze dus met onze voeding binnenkrijgen.

Uit deze vetten worden de stoffen GLA, EPA en DHA gemaakt. Deze vormen de grondstoffen voor hormoonachtige stoffen die bijna alle lichaamsfuncties beïnvloeden (hormonen, ontstekingen, huidfunctie, hersenstofwisseling, bloeddruk, etc.). Gezonde hersenen zijn afhankelijk van deze onverzadigde vetten. En, ze zijn belangrijk voor de opname van de vitamines A, D, E en K en voor gezonde cellen.

Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vleeswaren en boter, maar ook in plantaardige producten, zoals cacao, cacaoboter, kokos en palmvet.

Verzadigd vet is niet per definitie ongezond, maar je hebt er niet veel van nodig.

Kokosolie is weliswaar een verzadigd vet, maar wel een gezond vet: het stimuleert de verbranding van voeding en heeft daarnaast nog veel andere goede functies voor je lichaam en geest.

Transvetten zitten in producten van dierlijke afkomst; een kleine hoeveelheid slechts.  Grotere hoeveelheden vind je  in zeer veel industrieel bewerkte producten .  Vloeibare (goedkope) vetzuren zoals mais-, zonnebloem- en sojaolie, worden door hydrogenatie in de fabriek omgezet in vaste transvetten.  Je vindt ze terug in margarine, koek, snoep, pizza’s etc.  Deze vetten zijn goedkoop voor de industrie, maar schadelijk voor onze gezondheid.

Voor een goede gezondheid zijn de onverzadigde vetzuren het belangrijkst; ze worden aangeduid als Omega 3, Omega 6 en Omega 9. Voor onze gezondheid is het beter om meer Omega 3 (vette vis, walnoten, koolzaadolie, lijnzaak, chiazaad, groene groenten etc.) dan Omega 6 (zonnebloemolie, maiskiemolie, vlees , melkproducten etc.) te eten.

Mijn advies is dan ook, gebruik onverzadigde vetten: eet meer (vette) vis , minder (vet) vlees , gebruik in je salades een goede olijfolie of koolzaadolie en eet regelmatig noten of notenpasta’s.

En tot slot: Bak in kokosvet of kokosolie en smeer op je boterham roomboter !

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80