Gember: de herfst en winter komen er weer aan!

Verse gember wordt steeds vaker gebruikt als middel tegen diverse klachten. Gember heeft namelijk een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis als medicijn tegen allerlei kwalen.

De gember die tegenwoordig overal vers te koop is, is een stukje wortelstok van een gemberplant. De gemberplant behoort tot de familie van planten waar ook kurkuma en kardemom bij horen. Het is ook als gemalen kruid in een potje te koop en als stukjes in een mierzoete siroop.

Een greep uit de vele voordelen van het gebruik van verse gember.

Het is een krachtige ontstekingsremmer. De werkzame stoffen in gember kunnen ontstekingen remmen en voorkomen. Uit studies blijkt dat ontstekingen gelinkt aan nieraandoeningen, diabetes, darmontsteking en artrose worden verminderd door gember.

Het vermindert misselijkheid. Gember kan worden ingezet bij reis- en zeeziekte, ochtend- en zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid als gevolg van chemotherapie.

Het wordt vaak gebruikt als middel tegen menstruatiepijn. Uit onderzoek komt naar voren dat gember net zo goed de pijn vermindert als de pijnstiller Ibuprofen.

Het helpt bij afvallen. Gember heeft een positieve invloed op het laten dalen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor meer energie, minder hongergevoelens en een beter humeur!

Maar, let op, overmatig gebruik van gember kan nadelig zijn. Aangezien gember je bloed verdunt, is het even oppassen geblazen met bloedverdunners. Gember kan ook de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember. En, gember is verwarmend. Heb je snel last van opvliegers of nachtzweten probeer dan even of gember dit niet erger maakt.

Gember heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen. En dat is handig te weten, aangezien de herfst en winter weer in aantocht is.

Griep en verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt. Een paar stukjes verse gember in een kop heet water laten trekken en vervolgens rustig als een kop thee opdrinken, doet wonderen.

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80