Orthomoleculaire voeding. Wat is dat?

Wat is nu eigenlijk een orthomoleculaire voedingsleer?

De orthomoleculaire voedingsleer richt zich met name op preventie van ziekten en het verbeteren van gezondheid en welzijn. Deze voeding streeft ernaar de door de lichaamscellen benodigde voedingsstoffen in optimale hoeveelheden aan te bieden. Dit houdt in: een gezonde, evenwichtige voeding met, waar nodig, aanvulling met optimaal gedoseerde voedingssupplementen. Zo kan de gezondheid in stand worden gehouden, worden hersteld of zelfs aanzienlijk worden verbeterd.

Bij mensen met gezondheids- of energieklachten is de balans vaak verstoord; er zijn bepaalde tekorten zoals vitaminen, mineralen, animozuren en essentiële vetzuren.

Voeding en voedingssupplementen zijn belangrijk bij het herstel van deze balans.

De gemiddelde Nederlander gebruikt geen evenwichtige voeding. Zelfs als hij dat wel zou doen, dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheid van veel essentiële voedingsstoffen binnen.

Door allerlei ingrepen in het dagelijks voedingspakket is de kans groot dat er tekorten gaan ontstaan in essentiële vitamines en mineralen. Deze tekorten zullen onvermijdelijk leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen.

Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven. Deze optimale hoeveelheden liggen veel hoger dan de gestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden. De individuele behoefte kan verschillen door erfelijke factoren, milieu-invloeden, werksituaties, stress, de lever die meer nodig heeft om de gifstoffen goed oplosbaar te maken zodat ze kunnen worden uitgescheiden.

Met een orthomoleculair voedingspatroon zorgt u voor een evenwicht op zuur-base niveau, op het hormonale vlak, op het niveau van de neurotransmitters, de darmflora, het immuunsysteem en de bloedsuikerspiegel. Hiervan gaat een sterk preventieve en curatieve werking uit!

Naast een uitgebalanceerd voedingspatroon is zijn ook de andere factoren van leefstijl belangrijk.
Voldoende beweging, ontspanning, slaap en weinig stress.

 

 

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80