Stress – een energieverslinder!

Stress is de grootste bedreiging voor je gezondheid en voor je energieniveau.

Beide stresshormonen, adrenaline en cortisol, zijn slopers van je lichaam.

Volgens het woordenboek De Dikke van Dale wordt stress omschreven als een aanhoudende geestelijke druk, een spanning.  Een beetje stress kan goed zijn, bijvoorbeeld de stress voor een examen, een lastig of moeilijk gesprek of voor een pittige lichamelijke prestatie. Maar, als je door stress niet meer goed kan denken of er ziek van wordt, is stress natuurlijk niet goed voor je. Het kan je gezondheid behoorlijk schaden!

Stress is een reactie van het lichaam op externe prikkels en zorgen voor spanning. We staan allemaal wel eens een keer onder druk. Je hart klopt sneller, spieren spannen zich aan, de adem stokt in je keel, je krijgt een knoop in je maag en de adrenaline giert door je lichaam. Wanneer dat maar even duurt, kan het lichaam dit prima aan. Het lichaam is tijdelijk in staat van paraatheid, maar snel daarna is alles weer normaal.

Het wordt een ander verhaal wanneer de stress maar voort duurt. Vaak zie je dat bij sterftegevallen, echtscheiding of relatieproblemen, ontslag en werkeloosheid, te veel op je bordje hebben, langdurig mantelzorgen, langdurige ziektes en werkconflicten. Je staat als het ware continu op scherp, je cortisolniveau blijft constant hoog; je voelt je uitgeput!

Veel mensen ervaren slaapproblemen, hebben een verminderde eetlust of juist heel erg de drang om te gaan snoepen. Andere klachten zie je vaak in de vorm van hartkloppingen, hoge bloeddruk, te hoge spierspanning en spierpijn, verminderde libido, vermoeidheid en concentratieproblemen. De hoeveelheid goede darmbacteriën daalt en de slechte stijgen en dit leidt weer tot allerlei problemen met de aanmaak van hormonen, waaronder het slaaphormoon – melatonine!

Ook op het geestelijk vlak zien we vaak de gevolgen van langdurige stress – depressiviteit, snelle irritatie, boosheid, huilbuien etc.

Waar de één stress positief ervaart, kan de ander in dezelfde situatie de stress als een belasting ervaren. Dit is voor ieder mens verschillend, maar voor iedereen geldt: langdurige stress leidt tot een hoger verbruik van voedingsstoffen!

Zo kan het de voorraden van de B-vitaminen uitputten (voornamelijk B6) en het verbruik van de mineralen zink en magnesium neemt toe door stress.

Des te belangrijker is het om bij stress een gezond voedingspatroon te hanteren. Vermijd snelle koolhydraten, suikers en bewerkte voeding en gebruik de goede vetten. Vaak wordt bij een hoog gedoseerde multivitamine een afname van het stressniveau ervaren.

Belangrijker is natuurlijk voorkomen! Voorkom dat je overspannen raakt of dat je in een burn-out terecht komt. Als je weet waar de stress vandaan komt, kun je er ook wat aan doen. Ga leuke dingen doen, ga eens vaker ontspannen, ga bewegen – het liefst in de buitenlucht. En kom je er niet uit, blijf niet tobben en zoek professionele hulp.

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80