Dik door zoetstoffen?

Zoetjes in de koffie, zoetjes in de thee, cola light. Zuiveldranken met zoetstoffen. Suikervervangers zitten ook in alle mogelijke producten die we vinden in de schappen van de supermarkt. Minder suiker, minder calorieen. Louter met het doel om te voorkomen dat de kilo’s eraan komen. Maar is dat wel zo?

Zoetstoffen: daardoor blijf je slanker, zou je denken, maar het tegendeel is juist waar.
Hieronder leg ik je uit hoe dit komt.

Eigenlijk weten we het wel en inmiddels zijn we er al op diverse manieren op gewezen: het gebruik van suiker is niet gezond!
Bij het gebruik van veel suiker en zoet raken ons lichaam en brein verstoord. Als we namelijk iets eten waar suiker in zit, moet al onze energie gebruikt worden om onze bloedsuikerspiegel op peil te houden. Tegelijkertijd wordt insuline aangemaakt in de alvleesklier. Deze stof zorgt ervoor dat suiker uit je bloedbaan wordt gehaald. De suikers worden niet meer opgeslagen in de cellen, maar wel als vet!

Moeten we dan suikers gaan vervangen door zoetstoffen? Dit lijkt me niet de oplossing.
Zoetstoffen verstoren de balans in het lichaam zodanig dat je er juist dikker van wordt.

Normaal gesproken betekent een zoete smaak dat er veel calorieën binnenkomen, maar ons lichaam wordt ontregeld door deze kunstmatige zoetstoffen. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent namelijk energie) maar dat krijgt het niet. Het lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden op pad gestuurd om te gaan eten. Dit is de oorzaak van de vaak grote behoefte aan suikers en koolhydraten na het eten van light-producten. Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt verstoord.

Daarnaast is de zoetstof sacharine in verband gebracht met kankerverwekkende eigenschappen. Door de metaalachtige bijsmaak die het heeft, wordt het meestal gebruikt in combinatie met cyclamaat. En, ook cyclamaat is in verband gebracht met kanker en om die reden vanaf 1969 in de Verenigde Staten niet meer toegestaan. Ook aspartaam (een favoriet van de frisdrankenindustrie) is zo’n stof.

Voorbeelden van zoetstoffen zijn: aspartaam (E951), cyclamaat (E952), isomalt (E953), mannitol (E421), saccharine (E954) en sucralose (E955). Aspartaam is een intensieve (synthetische) zoetstof, dat in meer dan duizenden producten gebruikt wordt. Denk aan kauwgom, snacks, snoep, zoetjes, dieetproducten, yakult, zuivelproducten met vruchten, frisdranken, de vele light-producten, etc. Onderzoeken tonen aan dat het een stof is, dat vele bijwerkingen kent (darmproblemen, hersentumoren, suikerziekte, Alzheimer, Parkinson, hyperactiviteit).

Jammer dat onze regering in haar “plan voor een gezonder Nederland” producten aanprijst met zoetstoffen in plaats van suiker!

Kunstmatige zoetstoffen zijn in onze voeding op grote schaal geintroduceerd met de bedoeling om de calorie inname te verlagen en om de bloedsuikerspiegel te normaliseren zonder de “zoete smaak” van de mens aan te tasten. Inmiddels is wel gebleken dat non calorische kunstmatige zoetstoffen rechtstreeks hebben bijgedragen aan het vergroten van de epidemie die zij juist bedoeld waren te bestrijden.

Wil je de inname van suikers en/of suikervervangers verminderen, dan is de enige manier om ofwel drastisch ofwel beetje bij beetje je suikerconsumptie te verminderen, waardoor je er geen behoefte meer aan hebt.

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80