Cholesterol is van levensbelang!

Bij het woord cholesterol hebben de meeste mensen een negatieve gedachte. Maar is dit terecht?
Veelal wordt aangeraden om een verhoogd cholesterol te verlagen via medicijnen, maar helaas kunnen deze bijwerkingen hebben. Wat dan wel?

Cholesterol is een lichaamseigen en nuttige bouwstof voor cellen en weefsels in ons lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van belangrijke hormonen (cortisol, oestrogeen, testosteron, geslachtshormonen), de aanmaak van vitamine D en de overdracht van signalen voor ons zenuwstelsel en de hersenen. Daarnaast is het van belang voor de opbouw, herstel en soepelheid van celmembranen. Onze hersenen bestaan zelfs voor tien procent uit cholesterol.
Niet onbelangrijke zaken, zou je zeggen!

Cholesterol wordt aangemaakt in de lever (75%). De rest krijgen we binnen via de voeding. Het is een vetachtige stof, die niet oplosbaar is in water (in de bloedbaan zit naast bloed, water). Vandaar dat het “pakketje vet” met een eiwitmanteltje wordt omhuld.
Dit noemen we de lipoproteïnen: HDL (hoge dichtheid lipoproteïnen) en LDL (lage dichtheid lipoproteïnen). Het LDL brengt cholesterol naar de cellen en de vaatwanden. Het kan zich aan de vaatwanden hechten en dit kan leiden tot aderverkalking. Een te veel is niet goed.
Het HDL zorgt ervoor dat een teveel aan cholesterol uit de vaatwanden en uit de cellen wordt verwijderd via de lever, gal, darmen en twaalfvingerige darm. Je zou HDL als een soort stofzuiger
kunnen zien.

Een verhoging kan ontstaan door het ouder worden, een verkeerde leefstijl, stress of een (erfelijke) aandoening.

Een voedingspatroon met voldoende groenten (zeker met knoflook, ui en gember) en fruit, goede vetten (geen transvetten en een goede verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren), noten, pitten en zaden kan het cholesterolgehalte op een acceptabel niveau brengen en houden. Gebruik daarnaast vitamine C en vitamine D3 als suppletie. Beperk het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen, kant-en-klaar gerechten, junkfood en gefrituurd voedsel.
Vermijd overgewicht en beweeg zoveel je kan (zeker in de buitenlucht).
Zorg voor voldoende ontspanning, doe zaken waar je energie van krijgt!

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80