Suiker is overal. Het is niet alleen het klontje (of de klontjes) in onze koffie en thee, maar het zit verstopt in allerlei producten.
Een gemiddelde Nederlander gebruikt per jaar tussen de 32 en 40 kilo suiker; dat is omgerekend zo’n 700 gram per week! Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zouden we maximaal 25 tot 30 gram suiker per dag mogen eten (een volwassen persoon). Voor de beeldvorming: één klontje, en dan de grootste versie, is 4 gram. Per dag dus 6 klontjes, maximaal!
Het vervelende is nu dat je suiker niet alleen tegenkomt in de vorm van klontjes, maar het zit overal in verstopt! De bekendste suikerbommen en -bronnen zijn natuurlijk frisdranken, siropen, taart, koek en snoep. Maar ook de vele kant-en-klare pastasauzen, ketchup, barbecuesaus, cocktailsaus, curry, satésaus en sladressing uit de supermarkt bevatten heel veel suiker. En waar je misschien niet direct aan denkt: soep uit blik en de energydranken zoals Extran, AA-Drink en de bij de jeugd zeer populaire energydranken Redbull en Monster. En dan ben ik nog niet eens volledig…..
Consumenten worden zich steeds meer bewust van de nadelige gevolgen van suiker en producenten hebben daar iets op gevonden. Op de verpakking staan tegenwoordig vele andere benamingen vermeld. Je ziet vaak de termen geraffineerde riet- en bietsuiker (sucrose), geraffineerde maisstroop en glucosestroop, glucosefructosesiroop (is suikerstroop uit mais), invertsuiker (geraffineerde bietsuiker), geraffineerde lactose (chemisch bewerkte suiker uit melk), maisfructose (maisglucosestroop) etc. Misschien goed gevonden, maar het blijft suiker!
Van (overmatig) suikergebruik kun je klachten krijgen. Denk maar eens aan vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, hyperactief of agressief gedrag, tandbederf, vaginale infecties, allergieën, slapeloosheid, vitaminen- en mineraaltekorten, verminderde weerstand, verstoring bloedsuikerspiegel, overgewicht, emotionele problemen, verstoorde hormoonbalans, versnelde veroudering, suikerverslaving, verstoorde darmflora en spijsvertering etc.
Een leven met minder of zonder suiker? Probeer het eens; het vergt misschien in het begin wat extra doorzettingsvermogen, maar je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn.