Een echte herfstgroente: pompoen!

We zien ze momenteel veel: de pompoen!

Geniet er maar van, want het is een supergezonde groente. Zoals in vele oranje of rode groenten zit er veel vitamine A in (goed voor je botten, haar, huid, ogen, tanden, tandvlees, schildklier, bijnieren en geslachtsorganen). Ook in zoete aardappel, wortelen, boerenkool, spinazie, raapstelen en snijbiet kom je deze vitamine tegen.

Verder zit er in pompoen ook een behoorlijke hoeveelheid aan B-vitaminen (die regelen onder andere de bloedsuikerspiegel – handig voor diabetici) en vind je er de mineralen koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium en zink.

Misschien verbaast het je, maar ook Omega 3-vetten tref je aan in een pompoen. Deze vetten zijn goed voor de werking van je hersenen (net als walnoten).

Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer. Medicijnen die ontstekingen remmen zoals aspirine en diclofenac onderdrukken alleen de symptomen terwijl de ontstekingen gewoon doorgaan. De antioxidanten in pompoen remmen de ontstekingen echt; ze nemen de oorzaak weg door schadelijke stoffen (vrije radicalen) uit te schakelen.

Pompoen is misschien wel de goedkoopste superfood die er bestaat. Bovendien is deze makkelijk zelf te kweken in een moestuin. Dat gaat voor dit seizoen natuurlijk niet meer lukken; volgend voorjaar maar weer!

Gelukkig zijn de pompoenen in vele varianten momenteel volop verkrijgbaar.

Pompoensoep

Voor vier personen:

Halve kilo pompoen

Twee fijngesneden uitjes

2 tenen knoflook (fijn gesneden)

Currypasta (naar wens) – let wel op de scherpte van de currypasta

Snijd de pompoen in blokjes, gewoon met schil en al. Wat hard is, wordt vanzelf boterzacht in de pan.

Twee fijngesneden uitjes erbij fruiten in wat olie.

Houd je van een pittig soepje, fruit dan de twee heel dun gesneden knoflook mee.

Na vijf minuten roer je een eetlepel currypasta (of minder – proef even) erdoor en voeg je een liter water toe met twee (biologische) bouillonblokjes.

Alles een kwartiertje laten garen en dan pureren.

 

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80