Onbewerkte voeding!

Onbewerkte voeding is pure voeding die rechtstreeks uit de natuur komt en waar dus niets aan is veranderd.
Het zijn producten die niet of nauwelijks bewerkt zijn door de industrie. Het is dus iets anders dan rauw of ongekookt eten.

Denk aan groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees of kruiden. Je kunt hun oorspronkelijke vormen nog herkennen en het is in principe niet noodzakelijk om deze producten te verpakken. Onbewerkte voeding heeft in principe ook geen ingrediëntenlijst nodig, omdat er slechts 1 ingrediënt in zit. Alle vitamines en mineralen zijn in deze voeding nog aanwezig.

In bewerkte voeding daarentegen zijn vaak smaakversterkers, geur- en  kleurstoffen toegevoegd om de houdbaarheid, de smaak, de geur of het productieproces te versnellen.
Door de bewerking van voeding gaan veel voedingswaarden (vitaminen, mineralen, enz.) verloren. Daarnaast zijn er ‘onnatuurlijke’ stoffen aan het eten toegevoegd, die je in de natuur niet tegenkomt. Het is dus iets wat je lichaam van nature niet herkend, waardoor het ook slechter kan worden verwerkt door je lichaam.

En wat zijn dan de voordelen van onbewerkt eten?
Onbewerkt eten bevat meer voedingswaarden en is daarom gezonder dan bewerkt eten.
Je krijgt meer binding met wat je eet. Steeds meer mensen verliezen de verbinding tot de natuur en herkennen groenten niet meer. Hoe meer onbewerkt je eet, des te bewuster je wordt van je eten en wat je binnenkrijgt.

De neiging om te snoepen neemt af. Je lichaam is namelijk al verzadigd door het onbewerkte eten en heeft geen behoefte meer aan zoete of zoute snacks.
Je weerstand verbetert als gevolg van de voedingswaarden die je binnenkrijgt.

Soms kan het lastig te zijn om te herkennen of iets bewerkt is of niet. Een handig hulpmiddel: elke supermarkt heeft over het algemeen dezelfde indeling. Onbewerkte voeding vind je in de buitenste ring van de supermarkt, zoals fruit, groenten, vlees en vis, eieren etc. Bewerkt eten vind je meestal in de rechte gangen in de supermarkt: Koekjes, Knorr-pakjes, Kellogg’s, frisdrank, voorverpakte maaltijden, pizza’s, voorverpakte afbakbroodjes. Als je je er eens in verdiept, zul je “schrikken” van de hoeveelheid bewerkte voedingsmiddelen. Wel zo’n 80% van ons eten uit de supermarkt is bewerkt (highly processed food).

Puur eten betekent zoveel mogelijk onbewerkte producten gebruiken en zelf koken!

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80