Snelle koolhydraten – liever niet !

Ons huidige voedingspatroon bevat veel snelle koolhydraten en (verborgen) suikers.

Eigenlijk is dat voor velen geen nieuws en eigenlijk willen we dat ook niet!

Snelle koolhydraten dragen veelal bij aan vitaminen- en mineraaltekorten, een verminderde weerstand, een verstoorde bloedsuikerspiegel, overgewicht, emotionele problemen, een verstoorde hormoonbalans, een versnelde veroudering, een suikerverslaving, een verstoorde darmflora en spijsvertering etc.

Hieronder geef ik een korte toelichting waarom het gunstig voor je lijf en geest is om de inname van snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden.

Snelle koolhydraten (hoge glycemische lading)  zijn bijvoorbeeld suikers, alles wat met suiker gezoet is, wit- en bruinbrood, alles wat van bloem gemaakt is zoals de meeste tussendoortjes en koekjes, witte pasta, witte rijst, mais, vruchtensappen, frisdranken etc.

Langzame koolhydraten (lage glycemische lading)  zijn volkorenproducten, groenten, fruit, knollen etc.

Alle koolhydraten worden in onze spijsvertering afgebroken tot glucosemoleculen en vervolgens via onze darm opgenomen in onze bloedbaan. Insuline is het hormoon van onze alvleesklier dat ervoor zorgt dat het glucose in onze cellen wordt opgenomen zodat we het kunnen omzetten in energie.

Eet je nu (veel) snelle koolhydraten dan geeft de alvleesklier meer insuline af zodat de glucose snel uit de bloedbaan weggewerkt kan worden. Het gevolg: een snelle daling van de bloedsuiker.

Deze daling geeft vaak klachten als vermoeidheid, wazig zien, een constant hongergevoel, stemmingswisselingen, hoofdpijn concentratieverlies, trillerig of zweterig worden.

Vaak gaat men dan opnieuw snelle koolhydraten eten, waardoor we ons snel weer (tijdelijk) voelen opknappen. Als er regelmatig snelle koolhydraten worden gegeten, raakt onze alvleesklier overprikkeld en gaat deze zelfs bij weinig koolhydraten veel insuline aanmaken. Helaas, dit kan het lichaam niet lang volhouden met alle gevolgen van dien.

Insuline heeft naast het de verlagende werking van het bloedsuiker nog een eigenschap: het is ook het “vetopslaghormoon”. Het zet overtollig suiker om in vet! Hoe hoger het insulineniveau, des te meer vetopslag. Dat betekent dat een voeding die rijk is aan snelle koolhydraten overgewicht in de hand werkt.

Mijn advies is dan ook: zorg voor een stabiel bloedsuikerniveau en beperk de inname van snelle koolhydraten!

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80