Chocolade – voor een betere stemming?

 

Chocolade is heerlijk!

Chocolade bevat neurotransmitters, die een gelukzalig effect veroorzaken en kunnen zorgen voor een goed humeur. Geen wonder dus, dat mensen chocolade eten als ze niet lekker in hun vel zitten!

Neurotransmitters zijn stoffen die in de hersenen worden geproduceerd voor de overdracht tussen de zenuwcellen en binnen het zenuwstelsel. Je moet dan denken aan endorfine, serotonine, cafeïne en fenylethyalamine.

Serotonine werkt kalmerend, stimuleert je zelfvertrouwen en je tevredenheid.

Endorfine staat erom bekend een gelukzalig gevoel te geven, pijn te verzachten en stress te verminderen.

Fenylethylamine is een stof die gewoonlijk door de hersenen wordt geproduceerd als je verliefd bent!

Kom maar op met die plakken chocolade, zou je zeggen. Maar helaas, dan krijg je wel ongelooflijk veel calorieën binnen die je eigenlijk ook niet wilt! Melk- en witte chocola bevat erg veel melkpoeder, verzadigde vetten en suiker: erg calorierijk!

Je kunt beter een stukje pure zwarte chocolade (meer dan 70% cacao) eten; het geeft hetzelfde gelukzalige effect. Daarnaast is het ook nog rijk aan magnesium, heeft het een bloeddrukverlagend effect en een beschermende werking op het hart- en vaatsysteem. Het bevat zelfs vitamines en mineralen (A, B1, C, D, E, ijzer, fosfor, calcium en kalium).

Neem af en toe een stukje pure chocolade voor je eigen gelukzalige moment!

Geniet ervan, maar ook voor pure chocolade geldt, eet het met mate!

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80