Zwarte bessen: een gezond en geneeskrachtig zomerfruit!


Zwarte bessen
(Ribes Nigrum)

De zwarte bes is gezond, ze doen het goed in de moestuin, je kan er makkelijk jam van maken of maak een sausje voor over het ijs, de yoghurt of kwark (zwarte bessen pureren en met honing vermengen). Deze diepblauwe tot paarszwarte kleur bes, met semi-transparant vruchtvlees en een sappige zoete smaak wordt ook wel de cassisbes genoemd.
Heerlijk als tussendoortje. Bovendien is het een lekkere vrucht met veel geneeskracht.

In dit kleine zwarte besje zitten volop vitaminen en mineralen – de vitaminen B1, B2, B5, B6 C en E.
Er zitten de mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in.
Door het hoge gehalte vitamine C en E is het ook nog eens een goede antioxidant. Een “vechter” tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen in het lichaam die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Er ontstaan ziektes. Antioxidanten beschermen en zorgen ervoor dat deze vrije radicalen minder schade aan kunnen richten.

En dan over de medicinale eigenschappen.
De zwarte bes werkt goed om de ouderdomsziekte reuma te voorkomen en vermindert daarnaast reeds aanwezige reumaklachten. Het draagt bij aan een goede nierfunctie, wat onder andere zorgt voor het behoud van een goede vochthuishouding. Daarnaast stimuleert de bes ons immuunsysteem en werkt ze verzachtend voor de keel en luchtwegen. De actieve bestanddelen stimuleren namelijk de hormonen die het immuunsysteem activeren. Daarnaast dragen zwarte bessen bij aan de kwaliteit van ons geheugen, doordat ze de doorbloeding verbeteren.
Ook brengt ze evenwicht in stresssituaties!

Nog een voordeel: de bes blijkt onder andere effectief voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Handig bij zware sportbeoefening en ouderdom. We gebruiken ons lichaam de hele dag en het is daarom van groot belang om ons bewegingsapparaat optimaal te ondersteunen.

Zwarte bessen zijn een lekkere fruitsoort om weg te snacken. Je kunt ze gebruiken in de yoghurt of kwark of verwerken in een zomerse vruchtensalade. En als je er dan nog veel over hebt, maak er dan een heerlijke jam van.

Geniet van dit lekkere zomerfruit. Het is er nu volop!

Overigens is Ribes Nigrum ook verkrijgbaar als supplement (tabletten of tinctuur).

Een gezond voedingspatroon
Voor ieder mens uniek!
Een gezond voedingspatroon,
daar begint elke genezing.
Geen enkel kruid, vitamine, mineraal of fytonutriënt
alleen kan uw ziekte genezen!

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80