Voorjaarsgroenten: eet met de seizoenen mee!

Seizoensproducten

Sla, broccoli, komkommer, sperziebonen, ananas, aardbeien en sinaasappels: ze liggen het hele jaar door in de supermarkt. Dankzij import en nieuwe teelt- en bewaarmethoden kunnen we er elk seizoen van genieten. Toch is het beter om die bak sla in de winter over te slaan en te kiezen voor een bord boerenkool. En nu de lente is aangebroken, kun je beter kiezen voor al die heerlijke voorjaarsgroenten, zoals spinazie, raapstelen, asperges, radijs, veldsla en rabarber.  Vroege groenten zitten vol vitamin B om ons meer energie te geven.

Seizoensproducten groeien in je eigen omgeving. Ze zijn daardoor nog lekker vers op het moment dat ze op je bord belanden. Ze hebben kunnen genieten van natuurlijke warmte en zonlicht.

Je krijgt meer voedingsstoffen binnen, omdat groente en fruit dat van ver komt vroeg geoogst wordt. Dat betekent dat het veel minder vitamines en mineralen bevat dan wanneer het rijp is.

Eet je volgens de seizoenen, dan eet je precies wat je nodig hebt. In de zomer wanneer je behoefte hebt aan vocht, groeien er veel sappige vruchten en waterrijke groenten in Nederland. In de winter, wanneer je liever iets voedzaams eet, zijn de knollen, bieten, wortelen, uien en boerenkool klaar voor de oogst. Broccoli bevat in de herfst veel vitamine C, handig wanneer veel mensen gaan kwakkelen door griep en verkoudheid.

Elk seizoen biedt zijn eigen groente en fruit. Eet je met de seizoenen mee, dan eet je automatisch hartstikke gevarieerd.

Kiezen voor seizoensproducten, waar geen kas of lang transport aan te pas komt, is dus niet alleen gezonder, maar ook beter voor je portemonnee en je helpt vaak ook nog de lokale telers.

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80