Roomboter!

Echte boter is van room gemaakt, vandaar de naam roomboter.
Roomboter is een natuurproduct, het is onbewerkt en het is goed voor onze gezondheid!

Roomboter
Roomboter bestaat uit de vetten die in melk zitten.
Het is een verzadigd vet en het bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamines!
Wat dacht je van vitamines A, D, E en K. Vitamine A is met name goed voor de schildklier en de bijnier. Vitamine D zit maar in weinig plantaardige voeding, dus het kan voor vegetariërs zinvol zijn roomboter te eten. Vitamine D bevordert de opname van calcium.

Nog een aantal voedingsstoffen in roomboter. Boterzuur, een stof die als voeding dient voor onze darmbacteriën: de organismen waar we in feite onze totale gezondheid aan te danken hebben.
Laurinezuur, dat werkt goed tegen allerlei schimmels, virussen en bacteriën. Het is bijvoorbeeld een effectief geneesmiddel tegen candida schimmelinfecties.

Er zit vrijwel geen lactose meer in boter. Als je last hebt van een lactoseallergie dan kun je meestal gewoon roomboter eten.

Boter van biologische afkomst is boter van koeien die minder antibiotica hebben gehad.

Grasboter
Grasboter wordt gemaakt van de melk van koeien die in de wei hebben gegraasd. Het buiten zijn en het eten van gras zorgt ervoor, dat het melkvet van de koeien anders is dan van de koeien die binnen lopen. Een koe is een graseter, in dit gras zitten omega 3 vetzuren en die vind je dan ook terug in deze grasboter. In gras zit alles wat een koe hoort te krijgen. Koeien die binnen staan krijgen ook veel granen, zoals mais en soja. Hierin zitten omega 6 vetzuren. Bij het gebruik van te veel omega 6 vetzuren ontstaan ontstekingen in het lichaam.

Ghee
Ghee is een biologische roomboter. Het is geklaarde boter, waar het vocht en de eiwitdeeltjes zijn uitgehaald. Het kan uitstekend tegen verhitting. Voor gezond bakken en braden is dit een goede keuze en het spettert veel minder.

Margarine
Margarine wordt niet uit melkvetten gemaakt. Het is een kunstproduct+ het zijn producten die zijn ontstaan door het veranderen van de samenstelling van de grondstof, door verhitting en door chemische processen. Daardoor worden ze door het lichaam niet meer herkend. Gemodificeerd betekent veranderd of gewijzigd. Dat gebeurt wanneer van vloeibare oliën, zoals zonnebloemolie, sojaolie en maisolie een hard product als margarine is gemaakt. Bij de bereiding van oliën ontstaan ook de transvetten en van deze vetten is bekend dat ze hart- en vaatziekten veroorzaken.
Met het eten van deze gekunstelde fabrieksmargarines, -halvarines en -bakboters brengen we veel processen in ons lichaam in de war.

Mijn advies geniet (met mate) van roomboter en laat je lichaam profiteren van de goede eigenschappen!

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80