Roergebakken spitskool met kerrie

Spitskool is, in tegenstelling tot andere kolen, een echte zomerkool. Het is daarom volop verkrijgbaar vanaf mei tot en met augustus. De spitskool is nauw verwant aan de witte kool, maar de smaak is verfijnder en subtieler dan die van de witte kool.

Het is een van de betere leveranciers van vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling. Pas als het gekookt is, is spitskool een goede leverancier van vitamine C, een wateroplosbare vitamine die belangrijk is voor een goede weerstand.

Spitskool is een van de meest licht verteerbare koolsoorten. Het veroorzaakt ook minder winderigheid dan andere koolsoorten. Je kan het eens uitproberen of spitskool wel wordt verdragen.
Het bevat ook veel vezels en het stimuleert de spijsvertering.

Geroosterd, gekookt, geroerbakt, bereid in de oven of gegeten als rauwkost: spitskool kan op verschillende manieren bereid worden. Hieronder een lekker recept. Geniet ervan!

Roergebakken spitskool met kerrie 4 personen

Kokosolie om in te bakken
5 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
1 el. kerriepoeder (eventueel 1 theelepel kurkumapoeder toevoegen)
2 el. kokosmelk (blikje)
1 spitskool in dunne reepjes gesneden
chilipoeder
zout en peper

Knoflook en kerrie (en eventueel de kurkumapoeder) fruiten in de olie in een koekenpan.
Voeg de spitskool toe, de kokosmelk en de chilipoeder.
Bestrooi met peper en zout (naar behoefte en smaak)
Zet het vuur hoog en bak de kool al omscheppend enkele minuten tot het rauwe ervan af is.
Het moet wel een beetje knapperig blijven.
Serveren met (gebakken) aardappelen.

Wil je deze maaltijd met vlees eten? Neem dan stukje gebakken kip- of kalkoenfilet.
Bak deze bruin en gaar en voeg ze toe nadat je de knoflook en kerrie hebt gefruit.

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80