Rode bessen!

Rode bessen (aalbessen)

We kennen ze eigenlijk allemaal wel, die halfdoorzichtige ronde vruchtjes met een helderrode kleur.

Rode bessen passen prima in een (moes)tuin. Vanaf eind juni kun je deze bessen plukken. Het zijn lekkere frisse bessen die vaak in een zomers dessert verwerkt zijn of als garnituur gebruikt worden.
Ze behoren net als de witte bessen tot de aalbessen. Rode bessen zijn de zusjes van zwarte bessen (ook zo’n gezonde bes).

En wat is nu de voedingswaarde? Er zitten veel vezels, vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten in en het bevat veel vitamine B1 en C. Bovendien zitten er de volgende mineralen in: ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan. De grote hoeveelheid vezels in dit kleine vruchtje helpen mee aan een gezonde en gelijkmatige spijsvertering zodat de bloedsuikerspiegel niet teveel fluctueert. Hierdoor gaat de rode bes vermoeidheid tegen en werkt het goed voor mensen met diabetes type 2.

En dan de medicinale voordelen.
Het eten van de rode bessen zorgt ervoor dat koorts wordt gereduceerd, het is bloedstelpend en eetlustopwekkend. Het bevordert de spijsvertering en werkt licht laxerend. Het rode besje helpt gifstoffen beter uit het lichaam af te voeren. Het past in een detox-dieet.
Rode bessen zijn een prima antioxidant door de fytonutriënten. Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes, hartziekten en ouderdomsverschijnselen in het algemeen.
Daarnaast wordt door kruidendeskundigen in Europa de rode bes voorgeschreven bij onder andere de volgende ziekten: obesitas, reuma, anorexia, blaasproblemen, lage bloeddruk, leverproblemen, vermoeidheid, algemene verschijnselen van zwakte en galproblemen.

Zo’n klein besje, met zo veel voordelen!

Geschikt als lekker tussendoortje, maar ook voor het maken van jam of een zomerse rode bessentaart. Rode bessen zijn het ideale toetje omdat het de spijsvertering bevordert. Het past goed bij zoete gerechten want de licht zurige rode bes doet zoete etenswaren beter verteren.
Je kunt Ook een verse saus maken van rode bessen door ze te pureren, zeven en te mengen met honing.

Geniet van deze lekkere besjes!

Een gezond voedingspatroon
Voor ieder mens uniek!
Een gezond voedingspatroon,
daar begint elke genezing.
Geen enkel kruid, vitamine, mineraal of fytonutriënt
alleen kan uw ziekte genezen!

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80