Orthomoleculaire voedingsleer: wat is dat?

Bekijk voeding eens anders!

Soms krijg ik de vraag wat nu eigenlijk orthomoleculair voeding is. Een terechte vraag!

Een mooie definitie:

Het woord orthomoleculair komt van orthos (= Grieks voor goed) en moleculen (de bouwstenen van ons lichaam). In de orthomoleculaire geneeskunde probeer je het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke stoffen. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van aanwezigheid van voldoende vitamines en mineralen, en andere specifieke voedingsstoffen.

Bij de orthomoleculaire voedingsleer gaat het om goede, natuurlijke en onbewerkte voeding.
70% van alle gezondheidsklachten zijn voedingsgerelateerd, dus 70% van de gezondheidsklachten zijn met goede voeding te voorkomen. Voeding is dus belangrijk voor je gezondheid en je welzijn.

Bij een gezondheidsklacht kan je het symptoom bestrijden, of de oorzaak aanpakken. De orthomoleculaire geneeskunst zoekt altijd naar de oorzaak. Bij hoofdpijn dus niet (direct) een paracetamol, maar de juiste voeding(supplementen) om de kwaal te bestrijden.

Hierbij worden vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren en plantenextracten ingezet om gezondheidsklachten te verminderen of op te lossen.
Soms is het via de voeding niet mogelijk optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren; dan worden naast een zo volwaardig mogelijke voeding extra voedingsstoffen in de vorm van supplementen ingezet.

Vooral chronische klachten nemen snel af en de lichamelijke en geestelijke conditie van het lichaam verbetert. Hierdoor neemt het concentratievermogen toe, krijg je meer energie, herstel je sneller van een inspanning en heb je meer weerstand tegen infecties.

Het is duidelijk dat betere voeding ertoe leidt dat er minder kans is op klachten. En wanneer tijdig wordt begonnen, dan kan het leven met een flink aantal gezonde jaren worden verlengd.

Wanneer je op jonge leeftijd begint om orthomoleculair te leven, dan zijn de uiteindelijke resultaten het grootst.

Wat je aan voeding nodig hebt, hangt van veel factoren af en is dus voor iedereen anders. Leeftijd, gezondheid, soort werk, en sporten zijn allemaal factoren die dit bepalen. Een orthomoleculair programma bestaat daarom uit zorgvuldig samengestelde richtlijnen in de voeding en een individueel op de persoon gericht suppletieadvies.

Meer informatie?

Neem gerust contact op!
06 – 20926383

Home

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80