Orthomoleculaire voeding. Wat is dat?

Wat is nu eigenlijk een orthomoleculaire voeding?

Orthomoleculaire voeding heeft als doel om de lichaamscellen de optimale hoeveelheden voedingsstoffen te bieden. Deze optimale hoeveelheden liggen vaak veel hoger dan de gestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden. De individuele behoefte kan variëren door erfelijke factoren, milieu-invloeden, werksituaties, stress, medicatie en de verhoogde behoefte van de lever om gifstoffen goed op te lossen, zodat ze efficiënt kunnen worden uitgescheiden.
Er is focus op gezonde, evenwichtige voeding, aangevuld met optimaal gedoseerde voedingssupplementen waar nodig. Op deze manier kan de gezondheid worden behouden, hersteld of zelfs aanzienlijk verbeterd.

Bij mensen met gezondheids- of energieklachten is de balans vaak verstoord. Er kunnen tekorten optreden aan belangrijke stoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Voeding en voedingssupplementen spelen een cruciale rol bij het herstel van deze balans.

Met een orthomoleculair voedingspatroon creëert u een evenwicht op verschillende niveaus: zuur-base, hormonaal, neurotransmitters, darmflora, immuunsysteem en bloedsuikerspiegel.
Dit alles draagt bij aan een sterke preventieve en curatieve werking.

Wat zijn de kenmerken van een orthomoleculair eetpatroon?

Evenwichtige voeding, biologisch en onbewerkt
De nadruk ligt op een gevarieerde inname van voedsel uit alle belangrijke voedselgroepen, zoals groenten, fruit, volle granen, eiwitten (vlees, vis, peulvruchten, noten), en gezonde vetten.
We kiezen ervoor een ruime hoeveelheid groenten en fruit te consumeren om verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen.
Er wordt gestreefd naar de consumptie van biologische en onbewerkte producten om schadelijke toevoegingen en residuen te vermijden;  natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen zonder kunstmatige ingrediënten, kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

Het beperken van de inname van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten, die bijdragen aan schommelingen in de bloedsuikerspiegel en gezondheidsproblemen kunnen verergeren.

Focus op gezonde vetten zoals die in avocado’s, noten, zaden en vette vis, en het vermijden van transvetten en verzadigde vetten.

Een belangrijke component van het orthomoleculaire voedingspatroon is het zorgen voor voldoende hydratatie, idealiter door water, kruidenthee of andere natuurlijke dranken.

Aanvulling met supplementen
Afhankelijk van persoonlijke behoeften kunnen voedingssupplementen worden toegevoegd, zoals vitamines, mineralen, aminozuren en omega-3 vetzuren.
Dit is vooral belangrijk als er tekorten zijn of wanneer de dieetbehoeften verhoogd zijn (bijvoorbeeld tijdens stress of ziekte).

Individuele Behoeften
Het voedingspatroon wordt afgestemd op de individuele behoeften, wat betekent dat factoren zoals leeftijd, geslacht, activiteitenniveau, gezondheidstoestand en specifieke gezondheidsklachten in overweging worden genomen.

Leefstijl
Naast voeding is er ook aandacht voor andere leefstijlfactoren zoals lichaamsbeweging, ontspanning, slaapkwaliteit en stressmanagement.

Holistische zienswijze
In de orthomoleculaire leer kiezen we voor een holistische benadering. Dit  betekent dat we niet alleen kijken naar de fysieke symptomen van een medemens, maar ook naar hun emotionele toestand, sociale omstandigheden, en levensstijl.

 

 

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert