Onbewerkte voeding!

Onbewerkte Voeding

Onbewerkte voeding is pure voeding die rechtstreeks uit de natuur komt en waarbij niets is veranderd. Het zijn producten die niet of nauwelijks door de industrie zijn bewerkt.

Denk hierbij aan groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees en kruiden. Deze producten zijn herkenbaar in hun oorspronkelijke vorm, en het is in principe niet noodzakelijk om ze te verpakken. Onbewerkte voeding heeft geen ingrediëntenlijst nodig, omdat het slechts uit één ingrediënt bestaat. Alle vitamines en mineralen zijn in deze voeding nog aanwezig.

In tegenstelling tot onbewerkte voeding bevat bewerkte voeding vaak smaakversterkers, geur- en kleurstoffen. Deze toevoegingen zijn bedoeld om de houdbaarheid, smaak, geur of het productieproces te verbeteren. Door de bewerking gaan veel voedingswaarden (vitamines, mineralen, enzovoort) verloren. Bovendien worden er ‘onnatuurlijke’ stoffen aan bewerkte voeding toegevoegd, die je in de natuur niet tegenkomt. Dit zijn stoffen die je lichaam van nature niet herkent, waardoor ze minder goed worden verwerkt.

Voordelen van Onbewerkt Eten

Onbewerkt eten biedt verschillende voordelen:

  1. Meer Voedingswaarden
    Onbewerkt eten bevat meer voedingswaarden en is daarom gezonder dan bewerkt eten.
  2. Betere Verbinding met Voedsel
    Je krijgt meer binding met wat je eet. Steeds meer mensen verliezen de verbinding met de natuur en herkennen groenten niet meer. Hoe meer onbewerkt je eet, des te bewuster word je van je voedsel en wat je binnenkrijgt.
  3. Minder Snoepen
    De neiging om te snoepen neemt af. Je lichaam is al verzadigd door het onbewerkte eten, waardoor je minder behoefte hebt aan zoete of zoute snacks.
  4. Verbeterde Weerstand
    Je weerstand verbetert als gevolg van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Hoe Herken je Bewerkte Voeding?

Soms kan het lastig zijn om te bepalen of iets bewerkt is of niet. Een handig hulpmiddel: de meeste supermarkten hebben een vergelijkbare indeling. Onbewerkte voeding vind je doorgaans in de buitenste ring van de supermarkt, zoals fruit, groenten, vlees, vis en eieren. Bewerkt eten vind je meestal in de gangpaden: koekjes, kant-en-klare maaltijden, snacks, frisdrank, en dergelijke.

Als je je erin verdiept, zul je “schrikken” van de hoeveelheid bewerkte voedingsmiddelen. Ongeveer 80% van ons voedsel uit de supermarkt is bewerkt (highly processed food).

Conclusie

Puur eten betekent dat je zoveel mogelijk onbewerkte producten gebruikt en zelf kookt. Dit helpt niet alleen je gezondheid, maar versterkt ook je verbinding met de natuur en de voeding die je consumeert.

Adrie Roetert
Adrie Roetert