Noten: elke dag een handje!

Noten – elke dag een klein handje!

Noten zijn dikmakers bij uitstek! Dat klopt inderdaad, zeker als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën.
Maar een noot is zoveel meer dan alleen die calorieën.
Zo klein als noten zijn, ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen. Denk maar eens aan B-vitamines, vitamine E en de mineralen foliumzuur, ijzer, fosfor en magnesium.
Daarnaast bevatten ze onverzadigde vetten (de zo belangrijke Omega 3-vetten), vezels en eiwitten. De vezels werken honger stillend en de onverzadigde vetzuren helpen het cholesterolgehalte in het bloed laag te houden. Door de eiwitten en ijzer in noten, kun je ze heel goed gebruiken als volwaardige vleesvervangers. En, het gebruik van noten verlaagt ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten.

Heb je last van obstipatie? Probeer dan eens regelmatig amandelen met vlies te gebruiken.

Elke dag een klein handje ongezouten noten, dus! Voor volwassenen adviseert men 25 gram per dag. Door te wegen weet je al snel hoeveel een klein handje is. Een walnoot weegt in z’n eentje 7 gram, drie paranoten zijn goed voor 10 gram, net als tien hazelnoten. Een snel rekensommetje leert je dat je al snel zit aan die 25 gram.

Alle noten hebben hun eigen voedingswaarde, varieer daarom zo veel mogelijk met cashewnoten, amandelen (met vliesje), paranoten, hazelnoten en walnoten. De pinda valt buiten het rijtje noten: het is geen noot, maar een peulvrucht!

Je kunt noten als tussendoortje snacken, verwerken in je yoghurt of kwark of in een salade. Maar, probeer ook eens een zelfgemaakte notenpasta voor op de boterham. Dan heb je weer een goede vleesvervanger.

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80