Snelle koolhydraten – liever niet !

Wat zijn Snelle Koolhydraten?

Snelle koolhydraten zijn suikers en andere koolhydraten die snel door het lichaam worden afgebroken en de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Deze voedingsmiddelen hebben meestal een hoge glycemische index en zijn vaak te vinden in bewerkte producten zoals wit brood, snoep, frisdrank en gebak. Hoewel ze tijdelijke energie kunnen geven, leiden ze vaak tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in vermoeidheid, stemmingswisselingen en hunkering naar meer suiker. Het is essentieel om je bewust te zijn van de impact van snelle koolhydraten op je gezondheid en welzijn, en om je inname ervan te beperken.


De Gevaren van Snelle Koolhydraten

Ons huidige voedingspatroon bevat veel snelle koolhydraten en (verborgen) suikers. Voor velen is dit geen nieuws, en eigenlijk willen we dat ook niet!

Snelle koolhydraten dragen vaak bij aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vitaminen- en mineraaltekorten, een verminderde weerstand, een verstoorde bloedsuikerspiegel, overgewicht, emotionele problemen, een verstoorde hormoonbalans, versnelde veroudering, suikerverslaving, en problemen met de darmflora en spijsvertering.

Hieronder volgt een korte toelichting op waarom het gunstig is om de inname van snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden.

Snelle koolhydraten, die een hoge glycemische lading hebben, omvatten suikers, producten die met suiker zijn gezoet, wit- en bruinbrood, alles wat van bloem is gemaakt, zoals de meeste tussendoortjes en koekjes, witte pasta, witte rijst, mais, vruchtensappen en frisdranken. Aan de andere kant zijn langzame koolhydraten (met een lage glycemische lading) onder andere volkorenproducten, groenten, fruit en knollen.

Alle koolhydraten worden in onze spijsvertering afgebroken tot glucosemoleculen, die vervolgens via de darmen in de bloedbaan worden opgenomen. Insuline, het hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt, speelt een cruciale rol in het reguleren van de glucoseopname door de cellen, zodat we deze kunnen omzetten in energie.

Wanneer je veel snelle koolhydraten eet, zal de alvleesklier meer insuline afgeven om de glucose snel uit de bloedbaan te verwijderen. Dit leidt vaak tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in klachten zoals vermoeidheid, wazig zien, een constant hongergevoel, stemmingswisselingen, hoofdpijn en concentratieverlies. Veel mensen ervaren dan de neiging om opnieuw snelle koolhydraten te consumeren, waardoor ze zich tijdelijk beter voelen.

Echter, als je regelmatig snelle koolhydraten consumeert, raakt de alvleesklier overprikkeld en begint deze zelfs bij een lagere inname van koolhydraten veel insuline aan te maken. Dit kan op lange termijn leiden tot een onhoudbare situatie voor het lichaam.

Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel heeft insuline ook de eigenschap dat het fungeert als het “vetopslaghormoon”. Het zet overtollige suiker om in vet. Hoe hoger het insulineniveau, hoe meer vetopslag er plaatsvindt. Dit betekent dat een voeding die rijk is aan snelle koolhydraten het risico op overgewicht verhoogt.

Mijn advies is dan ook: zorg voor een stabiel bloedsuikerniveau en beperk de inname van snelle koolhydraten!

Adrie Roetert
Adrie Roetert