De Rol van Vetten in Onze Voeding
Vetten hebben lange tijd een negatief imago gehad en werden vaak gezien als de boosdoeners achter verschillende gezondheidsproblemen. Recente inzichten in de voedingswetenschap hebben echter aangetoond dat vetten een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de energievoorziening van ons lichaam, maar ook voor de opname van belangrijke vitamines en de ondersteuning van verschillende lichaamsfuncties. Het is cruciaal om te begrijpen welke vetten gezond zijn en hoe we deze kunnen integreren in ons dieet.
De Verschillende Soorten Vetten
Al heel lang zijn we op het verkeerde been gezet en gewaarschuwd voor de nadelige effecten van vet. Maar de laatste jaren komt men steeds meer tot de conclusie dat vet juist heel belangrijk is voor ons lichaam. Met goede vetten is het mogelijk, naast andere veranderingen in levensstijl, je lichaam en geest gezonder te maken.
Hieronder geef ik een korte toelichting op de diverse soorten vetten.
Onverzadigde Vetten
Onverzadigde vetten, ook wel essentiële vetzuren genoemd, zijn vetten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken; we moeten ze dus met onze voeding binnenkrijgen. Uit deze vetten worden de stoffen GLA, EPA en DHA gemaakt, die fungeren als grondstoffen voor hormoonachtige stoffen die bijna alle lichaamsfuncties beïnvloeden, waaronder hormonen, ontstekingen, huidfunctie, hersenstofwisseling en bloeddruk. Gezonde hersenen zijn afhankelijk van deze onverzadigde vetten, die ook cruciaal zijn voor de opname van de vitamines A, D, E en K, en voor de gezondheid van cellen.
Verzadigde Vetten
Verzadigde vetten zijn voornamelijk te vinden in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vleeswaren en boter, maar ook in bepaalde plantaardige producten zoals cacao, cacaoboter, kokos en palmvet. Verzadigd vet is niet per definitie ongezond, maar je hebt er niet veel van nodig. Kokosolie is een voorbeeld van een verzadigd vet dat als gezond wordt beschouwd; het stimuleert de verbranding van voeding en heeft nog veel andere positieve effecten op je lichaam en geest.
Transvetten
Transvetten komen voor in producten van dierlijke afkomst in kleine hoeveelheden, maar grotere hoeveelheden vind je in veel industrieel bewerkte producten. Vloeibare (goedkope) vetzuren zoals maïs-, zonnebloem- en sojaolie worden door middel van hydrogenatie in de fabriek omgezet in vaste transvetten. Deze vetten vind je terug in margarine, koekjes, snoep, pizza’s, en dergelijke. Hoewel ze goedkoop zijn voor de industrie, zijn ze schadelijk voor onze gezondheid.
Essentiële Vetzuren
Voor een goede gezondheid zijn de onverzadigde vetzuren het belangrijkst; ze worden aangeduid als Omega 3, Omega 6 en Omega 9. Voor onze gezondheid is het beter om meer Omega 3 (gevonden in vette vis, walnoten, koolzaadolie, lijnzaad, chiazaad en groene groenten) te consumeren dan Omega 6 (gevonden in zonnebloemolie, maïsolie, vlees en melkproducten).
Mijn advies is dan ook om onverzadigde vetten te gebruiken: eet meer (vette) vis, minder (vet) vlees, gebruik in je salades een goede olijfolie of koolzaadolie, en eet regelmatig noten of notenpasta’s.
En tot slot: bak in kokosvet of kokosolie en smeer op je boterham roomboter!