Knoflook: ook bij verkoudheid!

Vampieren slaan ervan op de vlucht!
Voor de mens is het heel gezond. Knoflook!

Knoflook is een plant uit de lookfamilie. Ook de ui en bieslook behoren tot deze familie.
Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië.
In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.

En dat is niet zo vreemd gezien de gezondheidsvoordelen. Denk maar eens aan de verlaging van het cholesterol, je bloeddruk en je bloedvaten. Knoflook kun je ook goed inzetten tegen allerlei ziekteverwekkers, van schimmels tot bacteriën. Je hebt dan minder kans op infectie. Het witte bolletje zit boordevol antioxidanten en het helpt je immuunsysteem.
Maar, knoflook kan ook leiden tot een allergische reactie, zoals misselijkheid, winderigheid en brandend maagzuur.

We kennen natuurlijk ook de doordringende geur van knoflook. De boosdoeners zijn de zwavelverbindingen; die worden in je bloed opgenomen. Daardoor wordt het door het hele lichaam verplaatst en ruik je knoflook dus niet alleen uit je mond, maar ook uit de poriën in de huid.
Peterselie kan deze geur neutraliseren. Ook schijnt een appel een positief effect te hebben op je knoflookadem of het drinken van melk na het eten.

Bij een fikse verkoudheid schijnt knoflook ook handig te zijn. Twee tot drie teentjes verse knoflook uitpersen en er een liter kokend heet water over heen gieten. Enkele slokjes per dag zou je sneller van een snotneus afhelpen. Met name het alliine in knoflook is een sterke virusremmer. De beste werking…….. eet ze rauw. Wie durft?

Niet alleen met knoflook, maar met heel veel voedingsmiddelen kun je je gezondheid versterken en kwalen te lijf gaan. Dat kan heel handig en zinvol zijn, maar weet dat variatie in je eetpatroon heel belangrijk is. Het is niet een enkel product wat je gezonder maakt, maar een goed uitgebalanceerd voedingspatroon.

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80