Griep – natuurlijke hulpmiddelen?

“Met medicijnen is griep binnen een week over, zonder medicijnen binnen 7 dagen.”

Maar wat dan wel bij griep?

Soms komt het je niet uit, maar je bed inkruipen en uitzieken en blijft de beste manier.

Probeer de griep niet te onderdrukken met paracetamol of aspirines. Je lichaam verhoogt je temperatuur om van het virus af te komen. Door deze medicatie zorg je juist dat de temperatuur verlaagd wordt en de griep onderdrukt wordt. Misschien duurt die daardoor wel langer.

Wil je de natuur een handje helpen, dan kun je eens wat kruiden (bijvoorbeeld kaneel, kurkuma, gember, cayennepeper) uitproberen en voldoende (warm) drinken.

Vermijd in ieder geval alle suikers of producten waar suikers aan toegevoegd zijn. Suiker blokkeert de werking van je darmen, je immuunsysteem. Kijk ook eens op de verpakking van alle hoestdrankjes!

Een effectief huismiddel is vlierbessensap. Als je dit sap koopt let er dan op dat je een (liefst biologische) variant zonder suiker kiest. Mocht je het sap niet lusten zonder iets zoets, dan kun je er een beetje biologische honing in doen. Ook kun je in een glas heet water een schijfje citroen of limoen en gember doen, dit even laten trekken en dan opdrinken. Lekker verwarmend.

Vlierbloesemthee is ook prima te gebruiken bij griep met koorts net zoals gemberthee, thee met rode zonnehoed, lindebloesem, weegbree, eucalyptus, tijm, salie etc. Stomen met deze kruiden kan natuurlijk ook en geeft vaak verlichting.

 En dan horen we ook nog vaak: kippensoep bij griep! Zeker voor de griepvormen met veel slijmvorming is dit een aanrader. Eén van de aminozuren uit kippenbotten (cysteïne) is een slijmoplosser. Kies het liefst voor een eigengemaakte kippensoep van een biologisch bouillonblokje en een biologische kip. Wel handig als iemand de soep voor je maakt, zodat je niet met je zieke lijf de keuken in hoeft!

 Als je griep hebt, heb je vaak minder trek in eten. Dat geeft niet. Als je minder energie hoeft te steken in de vertering van voedsel dan kan er meer energie worden gebruikt om het virus de baas te worden. Als je wel eetlust hebt zijn licht verteerbare soepen, groente en fruit ideaal. Voldoende drinken!

Wanneer er sprake is van een griepepidemie is stressbeheersing belangrijk: mensen met flinke stress zijn vatbaarder voor griep dan mensen met minder stress. Goede darmbacteriën (en dus je immuunsysteem) spelen zelfs bij stressbeheersing een belangrijke rol.

Ook in het griepseizoen geldt: voorkomen is beter dan genezen! Maar als je dan toch geveld bent, kruip je bed in en ziek goed uit.

 

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80