Er is geen andere groente waar mensen zo’n sterke mening over hebben.
Spruitjes!
Spruitjes of spruitkool werd in 1821 voor het eerst geteeld in de omgeving van Brussel. Vanaf dat moment werd het in heel Europa in de winter veel gegeten. In Nederland kennen we natuurlijk de bekende spruitenteler Henk Angenent , de winnaar van de Elfstedentocht van 1997.
Het spruitje is een typische wintergroente.
Juist in deze periode waarin we ons immuunsysteem goed moeten koesteren, is het eten van deze groente een goede keus. Ze zijn megagezond; ze zitten namelijk boordevol vitamine C.
Verder zit er in redelijke hoeveelheden vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E in.
Ook de mineralen kalium, ijzer, fosfor, magnesium en calcium vind je allemaal in de kleine spruit.
Het bevat ook een behoorlijke hoeveelheid vezels; goed voor de darmen en stoelgang.
Wetenschappelijk onderzoek heeft diverse keren bewezen dat spruitjes het lichaam reinigt van kankerverwekkende stoffen. Dat geldt ook voor vele andere koolsoorten.
Door veredeling van de spruitjesrassen smaken spruiten tegenwoordig niet meer zoals ze dat vroeger deden. Er zijn rassen ontwikkeld die minder scherp smaken dan vroeger.
Spruitjes kun je het best beetgaar eten, om optimaal van de geneeskracht gebruik te maken. Kook het spruitje daarom niet langer dan 5 minuten. Als je ze langer kookt, liggen ze ook nog eens zwaar op de maag en geeft het een nare geur af – niet prettig.
Bij kinderen is de spruit vaak niet favoriet, maar wat dacht je van een stamppot met spruitjes?
Gewoon proberen!