Niet dieten, maar gezond eten!

Op Valentijnsdag heb ik een groep dames bij Universiteit Twente uitgelegd dat het beter is in een rustig tempo gewicht te verliezen dan te crashen!

Heb je als goed voornemen in het nieuwe jaar besloten te willen afvallen?
Wil je voor de zomer nog wat kilo’s kwijt?
Of wil je nu al kilo’s kwijt omdat het echt nodig is?

Tip: Ga niet crashen, maar start met een gezonde leefstijl en val geleidelijk – maar blijven – af!

Overgewicht kan heel wat klachten, ziektes, ontstekingen en hormonale disbalans met zich meebrengen.
Afvallen is dan voor heel veel mensen noodzakelijk. Streng dieten is hierbij niet de oplossing; beter is het met een gezonde leefstijl de kilo’s (blijvend) kwijt te raken.

Ieder pondje gaat door het mondje – we eten teveel en bewegen te weinig – is een gezegde dat vaak wordt gebruikt bij overgewicht. Dit geldt echter niet voor iedereen. Te veel eten van de verkeerde producten leidt natuurlijk tot overgewicht, maar er zijn ook andere oorzaken, zoals:
Hormonale verstoringen, medicijngebruik,te weinig slaap, verstoringen in bloedsuikerspiegel, tekorten aan voedingsmiddelen, verstoring in de darm, verkeerde voeding per persoon, gifstoffen etc.

Veel (verkeerde) voeding draagt bij aan overgewicht, zoals industrieel bewerkte voeding (met veelal slechte vetten, veel zout, suiker etc.), de smaakversterkers E621 en E625 (en andere E-nummers verstoren je verzadigingsniveau), lege, geraffineerde voedingsmiddelen; ze geven je geen enkele energie, transvetten etc.

Te streng dieten heeft grote gevolgen voor de gezondheid en helpt niet bij het blijvend gewichtsverlies.
Ga je toch streng dieten? Dat zijn dit de gevolgen: je verliest spiermassa in plaats van vet; spiermassa houdt je slank en fit, je lichaam gaat in de spaarstand bij de inname van minder calorieen, je vergroot de kans op eetstoornissen (anorexia bijvoorbeeld), je krijgt vaak een obsessie voor eten – constant tellen van calorieen en je lichaam gaat overleven en de vitale delen van je lijf worden niet meer voldoende gevoed (klachten!.

Wat dan wel om af te vallen – is het echt wel nodig?
Ga bewegen/sporten en dan vooral krachttraining en wandelen (spiermassa in je benen).
Met bewegen/sporten verhoog je de spiermassa en juist de spiermassa zorgt dat je zelfs in rust/slaap ongelooflijk veel calorieen kunt verbranden.
Gebruik onbewerkte voeding; ga zelf koken met gezonde vetten, gezond zout, langzame koolhydraten, voldoende eiwitten. Gebruik het liefst onbespoten voedingsmiddelen. Eet veel meer groenten.
Stel een reeel doel en begin met kleine stapjes
Kijk naar de oorzaak van je overgewicht. Hierop kun je dan een plan maken.

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80