Munt: niet alleen voor een lekkere thee!

Munt – niet alleen voor een lekkere thee!

Munt is een sterk geurende plant, die gebruikt wordt in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta.

We kennen het eigenlijk allemaal wel. Vul een kan met water en voeg er enkele verse muntblaadjes aan toe en je hebt een lekkere dorstlesser. Of, drink het als thee; een kop heet water met verse takjes munt en eventueel honing.

Wat we misschien niet weten is dat deze aromatische plant ook in veel therapeutische behandelingen wordt gebruikt vanwege de vele voordelen en eigenschappen die bijdragen tot een goede gezondheid. Munt (en de daarvan afgeleide menthol en pepermunt) werd al in de oudheid gezien als een geneeskruid.

De specifieke geur van munt heeft al een antibacteriële werking. Munt stilt krampen in het darmstelsel, het geeft de maag rust en bevordert de spijsvertering.

Van munt wordt menthol gemaakt, wat niet alleen een frisse smaakstof is maar in vroegere tijden werd gebruikt als genezende stof. Menthol wordt ook gebruikt in combinatie met olie – pepermuntolie. Het wordt gebruikt om jeukende huidziekten mee te genezen. Bij de waterpokken wordt veelal mentholpoeder op de aangetaste plekken gestrooid.

Verkoudheid en griep kan worden verlicht met het gebruik van munt. De antibacteriële werking laat slijmvliesontstekingen verdwijnen.
Sommige mensen ervaren ook dat misselijkheid verdwijnt zodra ze munt ruiken en/of muntthee drinken. Misschien handig bij de misselijkheid veroorzaakt door wagenziekte?

Als je verse munt of pepermuntolie over je voorhoofd en neus wrijft zul je kunnen merken dat hoofdpijn vermindert of verdwijnt. Het is het proberen waard, toch?

Bovendien zorgt de antibacteriële werking van munt er ook nog eens voor dat de mond schoner wordt. Muntblaadjes zitten in veel recepten voor natuurlijke mondwaters.

Al tientallen jaren wordt pepermuntolie aanbevolen voor de behandeling van PDS, het prikkelbaar darmsyndroom.

Niet alleen voor je lichaam is het gebruik van munt heilzaam. Ook voor je psyche heeft het voordelen. Het is verfrissend, kalmerend, het bevordert de concentratie, versterkt het geheugen en heeft een kalmerende invloed op overspannen mensen.
Koop een goede etherische olie, smeer een paar druppeltjes in je nek of op je polsen en voel de verlichting.

Een krachtige plant, munt!
Doe er je voordeel mee of zoals gezegd in figuurlijke zin: ga er munt uitslaan!

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80