Mango Smoothie met gember, kurkuma en kaneel

Een supergezonde en lekkere ontstekingsremmende smoothie.

Geniet en profiteer van de voordelen van de ontstekingsremmende specerijen kurkuma, kaneel en gember en het kokoswater!

Meng in een blender:

¼ kopje bevroren mangoblokjes
1 banaan
250 ml. kokoswater
½ theelepel kurkuma
½ theelepel kaneel
½ theelepel gember gemalen (of verse gember)

Kaneel is goed voor je immuunsysteem (je afweer) en is een zeer sterke antioxidant, het beschermt je lichaam tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen). Kaneel werkt goed bij spijsverteringsproblemen, maag- en darmklachten, kramp in de maag en het bevordert de aanmaak van spijsverteringssappen. Zo kan het verlichting geven bij diarree, misselijkheid en zure oprispingen. Daarnaast helpt het ook bij menstruatieklachten.

Kurkuma verwerkt in je voeding helpt bij het remmen van chronische ontstekingen in je lichaam.
Curcumine is het actieve ingrediënt van kurkuma en heeft een zeer gunstige invloed op veel aspecten van de gezondheid. Uit onderzoek komt naar voren dat het de breinfunctie kan verbeteren, de ziekte van Alzheimer kan bestrijden, het risico op hart- en vaatziekte en kanker kan verminderen, en artritis kan verlichten.
Ook kan een hoge dosering suppletie van curcumine (naast het gebruik van kurkuma in de voeding) ingezet worden bij de behandeling van psoriasis, reuma, oogontstekingen, parkinson, alzheimer of darmontstekingen.

Gember is ook een krachtige ontstekingsremmer, het houdt je bloedsuikerspiegel in balans, het wordt vaak gebruikt als middel tegen menstruatiepijnen of bij misselijkheid (o.a. bij zwangerschap).
Zo stimuleert gember ook de alvleesklier om enzymen te produceren die de stoelgang bevorderen en die winderigheid en een opgeblazen gevoel tegengaan.

Kokoswater is afkomstig van jonge kokosnoten en is een goede bron van vezels, vitamine C en verschillende belangrijke mineralen. Het water bevat antioxidanten die de cellen tegen vrije radicale beschermen. Het is ook een goede bron van magnesium, wat de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen. Kokoswater kan de bloeddruk helpen verlagen en mogelijk het risico op bloedproppen in de slagaderen verminderen.
Kokoswater zorgt voor het herstel van een goede vochtbalans en elektrolytenhuishouding na het sporten. Dit is vergelijkbaar met andere sportdrankjes.

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80