Kaneel: een echte winterspecerij!

Kaneel komt van het latijnse woord “canella” en betekent stokje.

Wij kennen dan ook allemaal wel de kaneelstokjes, het kaneelpoeder, de cinnamon challenge en dan waarschijnlijk ook wel de kaneelstok van de kermis! Maar hoe gezond is kaneel?

Kaneel is een specerij die veel in de keuken wordt gebruikt, bijvoorbeeld in appeltaart, appelmoes, rode kool, pepernoten en stoofpeertjes. Maar naast dit culinair gebruik heeft kaneel ook mooie eigenschappen voor de gezondheid.

Een kleine opsomming: kaneel is goed voor je immuunsysteem (je afweer) en is een zeer sterke antioxidant, het beschermt je lichaam tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen). Kaneel werkt goed bij spijsverteringsproblemen en maag- en darmklachten. Het werkt goed tegen kramp in de maag en bevordert de aanmaak van spijsverteringssappen. Zo kan het verlichting geven bij diarree, misselijkheid en zure oprispingen. Daarnaast helpt het ook bij menstruatieklachten.

Het werkt verwarmend van binnenuit en is dus weldadig als je last hebt van griep of een verkoudheid.

De combinatie van kaneel met koudgeslingerde honing versterkt de werking voor je gezondheid. Geniet van een volkoren cracker besmeerd met een kwalitatief goede honing (bijvoorbeeld Manuka honing) en bestrooid met kaneel!

Ook kun je je eigen kaneelthee maken! Doe drie kaneelstokjes in een theepot, schenk er een liter kokend water op. Laat het een kwartiertje trekken en voeg een beetje zwarte thee toe. Nog even een paar minuten laten trekken.

 

Lekker verwarmend; heerlijk in de wintermaanden en handig in het griepseizoen!

 

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80