De framboos behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam.
Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. De framboos is een geliefde plant bij hommels en bijen. Ze bestuiven de plant maar de framboos kan zich ook zelf bestuiven.
Wanneer de framboos rijp is, is hij gemakkelijk te plukken; hij laat snel los van de plant. Je moet het voorzichtig doen anders knijp je hem fijn. Zomerframbozen zijn rijp vanaf begin juli.
Een frambozenstruik kun je ook heel gemakkelijk in een pot zetten.
Frambozen zijn, het zal je niet verbazen, gezond en bevatten veel vitamine C, B11, E en K.
En daarnaast de mineralen mangaan, magnesium, koper en kalium. Ook zijn ze bijzonder rijk aan vezels; goed voor de darmen en de spijsvertering.
En zeker niet onbelangrijk; het is een zeer sterke antioxidant. De antioxidantwerking van framboos is driemaal zo groot is als die van kiwi’s en tomaten.
De framboos is, net al veel ander fruit, een vrucht die het risico op het krijgen van kanker verkleint.
Het bevat ook quercetine, een histamineremmer, waardoor allergische reacties minder groot zijn.
Histamine is een belangrijk stof in het lichaam en werkt onder andere als neurotransmitter.
Voor sporters zijn er ook voordelen; de framboos bevat een stofje (cyanidine-3-glucosylrutinoside) die het spierherstel na grote fysieke inspanningen bevordert.
Frambozen moet je niet te vroeg plukken, want dan zijn ze zuur. Pas als hij vol rijp is, is hij lekker zoet. Als je ze plukt, druk dan niet te hard. Ze zijn ook heel zacht als ze rijp zijn; niet makkelijk om ervan te snacken.
Je kan frambozen verwerken tot een mousse om als saus over een toetje te doen. Wil je het zoeter maken, voeg dan een beetje honing toe.
Eet smakelijk!
Een gezond voedingspatroon
Voor ieder mens uniek!
Een gezond voedingspatroon,
daar begint elke genezing.
Geen enkel kruid, vitamine, mineraal of fytonutriënt
alleen kan uw ziekte genezen!