Er is steeds meer aandacht voor puur eten!

Puur eten!

Er is steeds meer aandacht voor puur eten. Zelf koken met verse, eerlijke en natuurlijke producten. Omdat het smaakvoller en voedzamer is en ook nog beter voor je weerstand en gezondheid.

Maar, wat is pure voeding en waarom zou je kiezen voor puur eten?

Bij pure voeding draait het om natuurlijke, verse en eerlijke (seizoens)producten. Ze komen zo uit de grond of van het land, bijvoorbeeld een stronk andijvie die je nog moet wassen en snijden voor je het kunt bereiden. Pure producten kennen vervolgens ook geen kunstmatige toevoegingen en zijn het liefst zo weinig mogelijk bewerkt. Eigenlijk is pure voeding wat onze verre voorouders ook teelden en aten. Biologisch dus, zonder toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen. Kortom, pure voeding is natuurlijke voeding, zoals het in de natuur voorkomt. Het is volwaardig en heeft alles in zich om je lichamelijk en geestelijk gezond en vitaal te voelen.

De voordelen van pure voeding

 • Verhoogt de weerstand
  Wat je eet beïnvloedt ook je weerstand. Kies je voor verse, pure en gezonde voeding? Dan draagt dat bij aan een gezonde afweer tegen virussen, infecties en ziekten. Je voelt je vitaal omdat je de essentiële vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten dagelijks via je voeding binnenkrijgt. Eet je hoofdzakelijk (sterk) bewerkte producten? De kans is dan groter dat je vermoeider bent en vaker kampt met kleine infecties of elk virusje dat passeert meepakt.
 • Verkleint het risico op welvaartsziekten
  In tegenstelling tot bewerkte voedingsmiddelen, kent puur eten geen toevoegingen als kleurstoffen, conserveringsmiddelen en dergelijke. Daarbij wordt het zo weinig mogelijk bewerkt. Het aantrekkelijke daarvan is dat het volop essentiële voedingsstoffen als vezels, vitamines en mineralen bevat die je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Daarom is pure voeding gezonder en kan een puur natuurlijk eetpatroon preventief bijdragen aan het verkleinen van gezondheidsproblemen. Van maag- en darmklachten, hoofdpijn tot allerlei welvaartziekten als hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes 2, hart- en vaatziekten en dergelijke.
 • Bestrijdt overgewicht
  Recente onderzoeken laten zien dat je van (sterk) bewerkt voedsel makkelijk veel meer eet dan je nodig hebt vanwege de suikers en andere additieven. Gevolg is dat je in gewicht toeneemt. Puur en onbewerkt eten daarentegen is rijk aan gezonde voedzame stoffen en voedt echt. Daardoor is de kans op door- en overeten veel kleiner.
 • Is smaakvoller
  Kies je voor pure voeding? Dan proef je de oorspronkelijke smaak van de producten die je gebruikt. Maak je bijvoorbeeld zelf tomatensaus met verse ingrediënten? Tomaten, knoflook en wat basilicum? Dat prikkelt je smaakpapillen. Kies je voor tomatensaus uit een potje? Dat smaakt altijd zoet, zout en nauwelijks zoals een echte tomaat smaakt.
 • Is voedzamer
  Nog een pluspunt van pure voeding is dat het daadwerkelijk voedt. Na het eten van bijvoorbeeld een lekker, gezond en puur ontbijt met Griekse yoghurt, havermout, noten en stukje fruit? Dan voel je je voldaan, omdat het je lichaam tijd kost om de eiwitten en vezels te verteren. Kies je voor een makkelijk ontbijtje met bewerkte muesli? Dan is de kans groter dat je eerst een suikerpiek ervaart en weldra een suikerdip krijgt, humeurig wordt en weer zin krijgt in eten.
 • Goed voor het milieu
  Tot slot is het milieu ook een onderdeel van pure voeding. Puur eten kopen en bereiden is beter voor het milieu en duurzaam. Er wordt geen kunstmest en chemische middelen gebruikt bij het telen ervan. Biologische boeren werken alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de bodem en rest van de natuur.

 

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80