Een obsessie met eten?

Is er een obsessie met eten?

Onlangs las ik op MSN een bericht over de onophoudelijke stroom van kookprogramma’s op televisie, de vele foto’s van bordjes met eten en drinken op Facebook en Instagram. De vraag wordt gesteld of er sprake is van een obsessie met eten?

Is er een obsessie met eten?

Een psycholoog geeft drie redenen weer waarom we zo met eten bezig zijn.

1. We zijn telkens op dieet en hebben dus een soort van voedseltekort en omdat je niet mag eten, raak je erdoor geobsedeerd.
2. Mensen eten minder gezond, waardoor ze ook werkelijk een tekort aan goede voedingsstoffen hebben.
3. Mensen eten te weinig vezels, waardoor een schommelende bloedsuikerspiegel voor een hongergevoel zorgt.
4. Inactiviteit en de vele “tussenmaaltijden” leidt ook tot de neiging tot overeten.

Vooropgesteld: Er is natuurlijk niets mis met het kijken naar kookprogramma’s, het bereiden van lekkere maaltijden en dit tonen op social media!

Daarnaast kan ik het met de redenen die de psycholoog geeft wel eens zijn.
Alle vier zijn ze schadelijk voor je lijf en voor je geest.

Veel diëten zijn niet gericht op een blijvend effect. Sterker nog: (vooral) strenge diëten geven op de lange duur klachten en juist een gewichtstoename. Slechts 5% van de diëten houdt stand. Om daarna in recordtempo weer op je oude gewicht terug te keren, vaak zelfs nog op een hoger gewicht. Een streng dieet kun je zien als “stress voor je lijf”!

Als je gezonder eet met meer goede voedingsstoffen (vitamines en mineralen) zit je letterlijk en figuurlijk beter in je vel en heb je minder trek in ongezonde snacks.

Zorg door het eten van meer vezels, onbewerkte en langzame koolhydraten (groenten, fruit, peulvruchten, bonen) dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Je krijgt dan minder snel een hongergevoel.

En, ga meer bewegen!

En wist je dat het ook heel belangrijk is (weer) meer ontspanning in te bouwen in je dagelijkse leven?
Stress zorgt ervoor dat je energieverbruik afneemt en dat je meer ongezonde voeding gaat eten. Je spijsvertering en vetverbranding worden op een laag pitje gezet en op de langere termijn zorgt het ervoor dat je verbranding langzamer wordt. Een crashdieet is ook stress voor je lichaam en heeft hetzelfde effect!

Een heel goede en makkelijk vol te houden eerste stap naar een gezonder leven en gewichtsverlies, is het stoppen (of minderen) met het eten en drinken van suikers en het gebruik van bewerkte voeding.
Door meer te ontspannen krijgt je lichaam weer de mogelijkheid om vet te verbranden en je spijsvertering zal optimaal haar werk kunnen doen. Voedingsstoffen kunnen weer volledig opgenomen worden.

Wil je ook een stap zetten?

Wij helpen mensen om hun eigen gezonde weg te vinden; een speciaal voor jou gezond voedingspatroon, een nieuwe levensstijl.

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80