Bramen: een stekelig maar gezond stukje fruit.

Wil je ook graag verse bramen eten? Heel verstandig, want de braam is een zeer gezond stukje fruit.
Je kunt ze natuurlijk in een groot gedeelte van het jaar in de supermarkt kopen, maar in augustus en september kun je ze in de vrije natuur plukken. Het is dus niet echt een zomerfruit!

Bramen kun je eenvoudig in je eigen tuin laten groeien als deze redelijk groot is. De plant heeft wel veel stekels; dat is lastig bij het plukken. De bramenstruik groeit snel en je moet het regelmatig bijsnoeien anders woekert het de hele tuin door.
Probeer zoveel mogelijk wilde bramen en bramen uit de natuur of uit eigen tuin, want deze zijn biologisch gekweekt. Dat is wel zo prettig, want tegenwoordig zitten er wel 30 verschillende soorten pesticiden in en op het fruit. Veel van deze stoffen verstoren de hormoonbalans. Mogelijk richten minieme hoeveelheden pesticiden grote schade aan in het lichaam.

Bramen zijn niet alleen lekker maar ook bijzonder voedzaam. Ze zitten tjokvol antioxidanten zit. Deze stoffen zijn goed voor het lichaam en bestrijden onder andere kanker.

Met het eten van veel groente en fruit verminder je de kans op kanker. Dr. Moerman was een groot voorstander van het eten van veel groente en fruit. Hij was zijn tijd ver vooruit; inmiddels zegt de wetenschappelijke wereld precies hetzelfde: groente en fruit eten vermindert de kans op kanker.

Bramen bevatten veel vitamine C; een goede stof voor je afweersysteem, een goede stof om je vitaliteit te verhogen en het immuunsysteem aan te sterken.

Van bramen kun je heerlijke jam maken, bramensap of een lekkere bramentaart.
Je kan het ook prima verwerken in een smoothie. Vers geperste bramen die gezeefd zijn zodat er geen pitjes meer in zitten, kun je als natuurlijke saus door de yoghurt doen of over het ijs!

En als je dan lekker aan het kokkerellen gaat met bramen, draag een schort! Het sap is lastig te verwijderen uit kleding.

Geniet ervan; het is het laatste verse fruit van het jaar uit de natuur !

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80