Amandelen en amandelspijs

Rond Sinterklaas en Kerstmis kunnen we genieten van gevulde speculaas en boterletters. Deze lekkernijen zijn gevuld met amandelspijs. Althans, dat denken of verwachten we!

Amandelspijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in onder andere gevulde speculaas, boterletters, gevulde koeken of in een kerststol met amandelspijs. Tijdens het productieproces worden de amandelen geweekt en daarna van hun vliezen ontdaan. Vervolgens worden ze grof gewalst en de suiker wordt toegevoegd. Soms wordt ook nog wat citroenrasp toegevoegd. Zo ontstaat het spijs.

Echter, de amandel is een dure grondstof. In gevulde koeken en ander goedkoop gebak (zoals de banketstaaf, het gevulde speculaas en de banketletter) wordt daarom in plaats van amandelspijs vaak banketbakkersspijs gebruikt. Er worden dan geen amandelen gebruikt maar gemalen abrikozenpitten en witte bonen.

Er is dus een verschil tussen amandelspijs en banketbakkersspijs!

Wil je een lekkernij met echt amandelspijs dan zal je waarschijnlijk meer moeten betalen! Je kunt je spijs natuurlijk ook zelf maken.

Overigens zijn amandelen erg gezond. Ze zijn rijk aan vitamine E en magnesium en ze zijn een belangrijke bron van onverzadigde vetten en eiwitten. Ook bevatten ze veel vezels, maar dan moet je wel de bruine schilletjes erbij opeten. De noten bevatten ongeveer 12% vezels en kunnen daardoor de werking van de darm versterken.

Amandelen zorgen voor veel energie (eet er dus niet te veel van), maar ze geven ook snel een gevoel van verzadiging. Als je lang kauwt op de amandelen met het vliesje (zo’n 40 keer!) dan kan het zijn dat het je hongergevoel beter en langer stilt. Dit komt mogelijk door het feit dat de onverzadigde vetten in de amandelen bij goed kauwen beter worden opgenomen. Een ideaal tussendoortje!

Een amandel is een noot en kan een allergische reactie veroorzaken voor mensen die overgevoelig zijn voor noten.

De decembermaand is bij uitstek de maand van overvloedig eten en drinken. Maar, wil je ook nog een beetje op je gezondheid letten, gun jezelf dan zo af en toe iets lekkers en geniet er optimaal van!

Een fijne en gezellige decembermaand!

Adrie Roetert
Adrie Roetert
Artikelen: 80