Aardbeien zijn heerlijk, supergezond en zitten ook nog eens boordevol vitamines, mineralen en fytonutriënten.
Koop een hele plant (of meerdere), doe die in een pot of zet hem in de tuin. Geniet van de vers geplukte aardbeien. Dat kan de hele zomer door!
En heb je deze mogelijkheid niet, koop de aardbeien dan bij de lokale teler!
Probeer zoveel mogelijk onbespoten groenten en fruit te eten. En dat geldt zeker voor de aardbei.
De stoffen waarmee aardbeien bespoten worden, zijn niet gezond voor mensen. In tegenstelling tot andere vruchten heeft de aardbei geen schil. De dunne structuur van de buitenkant van de aardbei kun je ook moeilijk wassen, waardoor de stoffen dus allemaal op de aardbei blijven zitten.
De aardbei is een uitstekende bron van vitamines, met name vitamine C. Ook vind je B5, B6, B11 (foliumzuur) en K. En dan ook nog de mineralen mangaan, kalium magnesium en jodium.
De vitamine K en de mineralen magnesium en kalium samen zijn goed voor de instandhouding van je botten.
Het hoge vitamine C gehalte zorgt ervoor dat aardbeien uitstekende bestrijders zijn van vrije radicalen en dat ze het immuunsysteem in optimale conditie houden.
Vrije radicalen zijn de veroorzakers van veel ziektes. Ze tasten onder andere cellen en het DNA aan. Het lichaam herstelt dat zelf met antioxidanten uit fruit en groente.
Vitamine C uit de aardbei is zo een antioxidant.
En dat allemaal in dat kleine rode vruchtje!
De aardbei is een lekker tussendoortje en een heerlijke fruit snack op elk moment van de dag.
Ook lekker op een beschuitje of bruine boterham. Of verwerkt ze in je muesli en fruitsalade.
En soms, aardbeien met slagroom?
Geniet van deze zomerkoninkjes!