Een Echte Wintergroente: Spruitjes!
Er is geen andere groente waar mensen zo’n sterke mening over hebben: spruitjes!
Spruitjes, ook wel spruitkool genoemd, werden voor het eerst geteeld in 1821 in de omgeving van Brussel. Vanaf dat moment werden ze in heel Europa in de winter veel gegeten. In Nederland kennen we natuurlijk de beroemde spruitenteler Henk Angenent, de winnaar van de Elfstedentocht in 1997.
Spruitjes zijn een typische wintergroente. Juist in deze periode, waarin we ons immuunsysteem goed moeten koesteren, is het eten van deze groente een uitstekende keuze. Ze zijn bijzonder gezond en zitten boordevol vitamine C. Daarnaast bevatten ze redelijke hoeveelheden vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E. Ook de mineralen kalium, ijzer, fosfor, magnesium en calcium zijn allemaal aanwezig in de kleine spruit. Bovendien zijn spruitjes rijk aan vezels, wat goed is voor de darmen en de stoelgang.
Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat spruitjes het lichaam helpen reinigen van kankerverwekkende stoffen, en dit geldt ook voor vele andere koolsoorten.
Door veredeling smaken spruitjes tegenwoordig minder scherp dan vroeger en daar kun je wat van vinden!
Het is aan te raden om spruitjes beetgaar te eten om optimaal te profiteren van hun gezondheidsvoordelen. Kook de spruitjes daarom niet langer dan 5 minuten; anders kunnen ze zwaar op de maag liggen en een onaangename geur afgeven—niet prettig.
Bij kinderen zijn spruitjes vaak geen favoriet, maar wat dacht je van een stamppot met spruitjes?
Gewoon proberen!