Amandelen en amandelspijs

Amandelen en amandelspijs

Rond de feestdagen van Sinterklaas en Kerstmis genieten we vaak van lekkernijen zoals gevulde speculaas en boterletters. Deze zoete traktaties zijn meestal gevuld met amandelspijs, althans, dat verwachten we vaak!

Amandelspijs is een mengsel van amandelen en suiker, dat gebruikt wordt in allerlei lekkernijen zoals gevulde speculaas, boterletters, gevulde koeken en kerststollen. Tijdens het productieproces worden amandelen eerst geweekt en vervolgens ontdaan van hun vlies. Daarna worden ze grof gewalst en wordt er suiker aan toegevoegd. Soms wordt er ook citroenrasp aan het mengsel toegevoegd voor extra smaak, waardoor het bekende spijs ontstaat.

Het is echter belangrijk om te weten dat amandelen een kostbare grondstof zijn. In goedkopere bakproducten zoals banketstaaf, gevulde koeken en gevulde speculaas wordt daarom vaak banketbakkersspijs gebruikt in plaats van amandelspijs. Banketbakkersspijs bevat geen amandelen, maar is gemaakt van gemalen abrikozenpitten en witte bonen.

Er is dus een duidelijk verschil tussen amandelspijs en banketbakkersspijs! Wil je echt genieten van amandelspijs, dan zul je daar waarschijnlijk wat meer voor moeten betalen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken.

Amandelen zijn bovendien erg gezond. Ze zitten boordevol vitamine E en magnesium, en zijn een belangrijke bron van onverzadigde vetten en eiwitten. Ook bevatten ze veel vezels, vooral als je de bruine schilletjes meeneemt. Amandelen leveren ongeveer 12% vezels, wat de werking van de darmen kan bevorderen.

Deze noten zorgen voor een flinke energieboost, dus eet er niet te veel van! Ze geven ook snel een verzadigd gevoel. Door goed te kauwen op amandelen, ongeveer 40 keer, kan het hongergevoel beter en langer worden gestild. Dit komt wellicht doordat de onverzadigde vetten beter worden opgenomen bij grondig kauwen. Een ideaal tussendoortje dus!

Let wel op: amandelen zijn noten en kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen die overgevoelig zijn voor noten.

De decembermaand is dé tijd van overvloedig eten en drinken. Maar als je ook een beetje op je gezondheid wilt letten, gun jezelf dan zo nu en dan iets lekkers en geniet er volop van!

Ik wens je een fijne en gezellige decembermaand!

4o mini
Adrie Roetert
Adrie Roetert