Pr. Ireneweg 5 7433 DD Schalkhaar

Zomertijd: tijd voor ijs!

Zomer – tijd voor ijs!

Het is volop zomer – vakantietijd.
Zo af en toe genieten van een lekker ijsje: schepijs, softijs, waterijs, los verkochte ijsjes uit de supermarkt!

Het zal je niet vreemd in de oren klinken, maar ijsjes bevatten (soms veel) suiker.
In schepijs is het heel belangrijk dat er suiker in wordt verwerkt. Bij te veel suiker in ijs wordt het te zacht, en bij te weinig suiker wordt het zo hard dat je het niet meer kunt scheppen.
Verder zit er natuurlijk suiker in ijs om het lekker zoet te maken…

Op de verpakking van los verkochte ijsjes zie ik je ook vaak de termen geconcentreerd sap, glucosestroop, glucose-fructosestroop, fructosestroop, dextrose, aroma’s, lactose, gekarameliseerde suikerstroop, dextrose en sacharose en glucose etc. Suikers, dus!

Uiteraard kun je ook heel makkelijk zelf ijs maken – zonder suiker!

Muntijs (voor 2 porties ijs)

Ingrediënten
1 grote rijpe avocado
60 ml. amandelmelk
1 handje fijngeknipte muntblaadjes
3 el. citroensap
1 ½ el. honing
1 el. kokosolie

Maak het ijs door de ingrediënten in je blender of keukenmachine te mixen tot een heerlijke room. Schep de room in een plastic bakje en zet dit in de vriezer. Laat dit 2 uur in de vriezer staan. Haal het ijs voor gebruik uit de vriezen, laat het even staan en maak er met een ijslepel mooie bolletjes van.

IJslollies (voor 4-6 ijsjes)

Ingrediënten
1 el. chiazaden
125 ml. water
8 geschilde kiwi’s (of fruit naar keuze)
2 el. citroensap
1 el. ahornsiroop

Doe de chiazaden en het water samen in een kommetje en roer de zaden er goed doorheen.
Laat dit 20 minuten wellen en roer af en toe, zodat de chiazaden het water goed kunnen opnemen. Schep dit mengsel vervolgens in je keukenmachine of blender en voeg de andere ingrediënten toe, mix alles goed door elkaar.
Vul daarna ijsvormpjes met het mengsel en steek het ijsstokje erin. Zet ze minimaal uur in de vriezer om te harden.

Wellicht kun je ook de chiazaden weglaten als je dat wilt (?).

Met de “ouderwetse” ijsvormpjes kun je talloze variaties met vers fruit, vruchtensap en water uitproberen!

Maar, suiker of niet, geniet zo af en toe van deze lekkernij!

Leave a comment