Pr. Ireneweg 5 7433 DD Schalkhaar

Wintergroenten. Nog even ……..

Vroeger at men in deze tijd van het jaar alleen wintergroente. Tegenwoordig wordt veel groente in kassen verbouwd; het weer en de seizoenen spelen geen rol meer. Ook komt er steeds meer groente uit het buitenland. Zo heb je het hele jaar door een rijke keuze. Echter, groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas.

En waarom is het belangrijk te kiezen voor wintergroenten?  Er gaat niets boven een lekkere stamppot of een pan erwtensoep en wintergroente  barst van de vitamines en mineralen die je juist in het winterseizoen nodig hebt.

Wintergroente wordt verbouwd in Nederland, op de volle grond. Groentesoorten, zoals pastinaak, knolselderij, spruiten en boerenkool kunnen prima groeien bij lage temperatuur. Daarnaast kun je lekker genieten van allerlei koolsoorten, winterwortelen en prei. En sterker nog: boerenkool is lekkerder als de vorst eroverheen is geweest. Dat hebben we afgelopen week meegemaakt! Er gebeurt namelijk iets in planten als de temperatuur daalt: ze slaan meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak. En het mooie is, hoe kouder het wordt, hoe meer suikers worden opgeslagen.

Wintergroenten zijn zeer rijk aan vitamine; het zijn echte vitaminebommetjes.

En die hebben we nog even nodig zo aan het einde van de winter.

Geniet er nog maar even van, want het voorjaar komt steeds dichterbij!

 

Leave a comment