Pr. Ireneweg 5 7433 DD Schalkhaar

Vakantietijd!

Voor velen is het binnenkort vakantie!
Geniet van een fijne vakantie!

Geef je lichaam ook vakantie en laat het in jouw vakantie niet teveel overuren draaien!

Veel mensen laten op vakantie de teugels vieren; lekker relaxen, genieten van een andere omgeving, genieten van elkaar, ontspanning en rust. Heerlijk!

Maar ook ervaren velen de vakantie als een tijd van weinig bewegen en alles te eten waar ze zin in hebben. Gezonde gewoontes gaan een tijdje overboord. Het zijn bij uitstek de momenten waarop we genieten van overvloedig (ongezond) eten en drinken. Een paar keer ‘zondigen’ is uiteraard geen enkel probleem, maar geef je lichaam ook vakantie en belast het niet te veel.

Nog een paar tips!

Houd zoveel mogelijk je normale eetpatroon aan met voldoende water, fruit en groenten.
Dit belast je darmen het minst.

Als het warm is, verlies je meer vocht door transpiratie, dat weet iedereen eigenlijk wel.
Drink daarom meer bij warm weer. Een goede graadmeter is het aantal momenten dat je moet plassen en de kleur van de urine. Is de kleur donker, dan heb je te weinig gedronken.
Let in het buitenland wel op of de kwaliteit van het kraanwater betrouwbaar is. Het lichaam kan heftig reageren met maag- en darmklachten.

Verstopping is ook voor velen een probleem in de vakantie. Wil je dit “probleem” verhelpen? Drink dan voldoende water en gebruik vezelrijke voeding. Deze vezels zitten vooral in groenten en fruit, peulvruchten en in de buitenste vlies van de graankorrel. Het stokbrood en de panini zorgen vaak al voor een verstoorde stoelgang. Een natuurlijk laxeermiddel op basis van lijnzaad kan verlichting bieden.

Lekker in de zon liggen?
Als je verbrandt in de zon, komt dat voor een groot gedeelte door uv-B-straling. Rimpels worden veroorzaakt door uv-A-stalen, een andere straling. Beide stralingen zijn niet goed voor je huid. Vergeet dan niet je in te smeren met een zonnebrandcrème. Kies bij voorkeur een natuurlijke variant. Chemische UV-filters kunnen je hormonen verstoren en/of huidallergie veroorzaken.

En, heb je toch te veel gegeten en gedronken en te weinig lichaamsbeweging gehad?
Pak na thuiskomst je normale eetpatroon weer op en ga weer lekker sporten.

Ik wens je een heel fijne vakantie; geef je lichaam én geest weer energie!

Leave a comment