Kersen zijn heerlijke, zoete vruchten. Ze zijn er weer!
Vanaf juni zijn deze rode steenvruchten meestal verkrijgbaar; in de maanden juli en augustus zijn ze vaak het lekkerst. Steenvruchten is de verzamelnaam voor vruchten met een harde pit (de “steen”) in de kern, denk aan pruimen, perziken, abrikozen, olijven, bramen en walnoten. In de pit zit dan het zaad voor de volgende generatie vruchten.
Er is ook een minder zoete kers en dat is de morel (ook wel kriek genoemd). Als je van zuur houdt – ook als ze donkerrood zijn – dan neem je deze variant. Meestal is deze ook wat wranger van smaak. Morellen worden meestal gebruikt voor het maken van jam, compote, taartvulling of sap.
Van de kers kun je gerust een paar goede handen vol opeten. Ze bevatten weinig calorieën.
De fytonutriënten, vitamines (met name A en C) en mineralen (Kalium), antioxidanten dus, maken dat deze vrucht, naast heel erg lekker, ook nog erg gezond is. Fytonutrienten zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten. Ze helpen allerlei processen in ons lichaam te activeren en te stimuleren. Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan deze cellen en weefsels (oxidatieve stress).
Het kalium in de kers reguleert de hartslag en de bloeddruk en het biedt bescherming tegen hartritmestoornissen. Samen met natrium zorgt het er ook voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en dat de spieren zich samentrekken. Er is een onderzoek gedaan naar het eten van kersen wanneer je een grote inspanning verricht. Gebleken is dat spieren snellen herstellen en de spierpijn een stuk minder is.
Speciaal voor diabetici is het eten van kersen een betere keuze dan het eten van andere vruchten, zoals perziken, druiven, bananen of bosbessen. Ze hebben een lagere glycemische index en hebben daardoor minder effect op het bloedsuiker (het glucose in het bloed).
Wanneer je geen zin of gelegenheid hebt handenvol kersen te eten (en telkens die pit uit te spugen!) dan kun je ook kersensap drinken. Het spreekt voor zich dat je dan de meest natuurlijke sap kiest zonder suiker en toegevoegde stoffen. Deze pure variant met daarin het stofje retinol vertraagt de veroudering van de huid en het wordt ook vaak gebruikt bij het behandelen van huidaandoeningen. Kersensap verlaagt ook het risico op aanvallen van jicht (een pijnlijke en reumatische ontsteking veelal in de handen of voeten) en reuma. Het kan ook ingezet worden bij het verminderen van hormonale verstoringen (oestrogeenbalans).
En dan nog als laatste over kersensap: het bevat ook melatonine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het slaap- en waakritme in ons lichaam.
Kun je niet in slaap komen, lig je te draaien in je bed of te woelen? Drink kersensap, maar voor het beste resultaat moet het dan wel de meest zure versie zijn. Men geeft als richtlijn mee: neem 30 minuten na het opstaan in de ochtend en 30 minuten voor de avondmaaltijd een glas kersensap. Het schijnt te helpen – maar dan moet het woelen en draaien niet veroorzaakt worden door hoge temperaturen of een hoog stressniveau.
Overigens, wees je ervan bewust dat alleen het eten van bepaalde voedingsmiddelen je niet van eventuele klachten afhelpt. Dat geldt ook voor kersen; het kan een mooie bijdrage leveren in combinatie met een uitgebalanceerd voedings- en bewegingspatroon.