Pr. Ireneweg 5 7433 DD Schalkhaar

Je immuunsysteem versterken? Juist nu!

Het immuunsysteem van mensen kan je vergelijken met een leger dat indringers zoveel mogelijk buiten houdt of – als ze toch zijn binnengedrongen – een kopje kleiner maakt.

Het is je natuurlijke weerstand om het lichaam te beschermen tegen ziekten en infecties (verdedigingsmechanisme: darmen, huid en slijmvliezen). Een goed werkend immuunsysteem zorgt ervoor dat schimmels, virussen, bacteriën en parasieten niet in het lichaam worden toegelaten.

De taken van het immuunsysteem zijn:
1. het herkennen van indringers, tumorcellen, lichaamsvreemde stoffen en gevaar
2. het communiceert tussen de lichaamsbarrières en de immuuncellen als er sprake is van een indringer
3. het elimineert de schadelijke indringer(s).

Als dit mechanisme goed werkt is er geen vuiltje aan de lucht, maar wanneer ons lichaam onder druk komt te staan door bijvoorbeeld te veel stress, te weinig slaap, te weinig beweging of slechte voeding kan het afweersysteem gaan haperen en worden we sneller ziek!

Stress is naar mijn idee een van de meest voorkomende oorzaken van een verslechterd immuunsysteem.
Als je langdurig veel stress hebt, stijgt het stresshormoon cortisol in het bloed. Cortisol dempt je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor infecties.

En wat dacht je van slechte voeding?
Ook overgewicht en obesitas beïnvloedt je immuunsysteem. In dit geval raakt je lichaamsvet ontstoken. Je immuunsysteem is dan zo druk bezig met de ontsteking in je vet dat je vatbaarder bent voor indringers vanuit elders.

Juist in deze tijd is het belangrijk je immuunsysteem te versterken.
Wil je weten hoe?
Neem dan binnenkort deel aan mijn online kennissessie: Je immuunsysteem versterken. Juist nu!
Je krijgt informatie over je immuunsysteem, je darmen en praktische tips, handvatten waar je direct iets aan hebt om mee aan de slag te gaan.

De data worden binnenkort gecommuniceerd.

Leave a comment